MANIFEST PER LA DEFENSA DELS GRUPS DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL CATALANA AMB ÚS DE MATERIAL PIROTÈCNIC

L’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya després de l’Assemblea General celebrada el passat 7 de febrer a Sant Vicenç dels Horts ha decidit adherir-se a la lluita contra aquesta nova directiva sobre elements de cultura popular i tradicional catalana amb ús de material pirotècnic per tant, demanem que tothom que vulgui s’afegeixi en aquesta crida a la conservació de les nostres tradicions.

Després dels actes de Berga, València i Mallorca s’ha de seguir lluitant per que la nostra cultura no s’apagui, us necessitem a tots!!!!

 

 

 

L’aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu, per tal de
regular el mercat dels materials pirotècnics de la comunitat europea, ha comportat per part del Govern Espanyol la transposició de la Directiva mitjançant l’Ordre PRE/174/2007 amb importants limitacions per a l’ús dels artificis pirotècnics, sense realitzar distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals. Aquest fet comporta l’impediment de la participació d’aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de Balls de Diables, Bèsties de foc, Salt de Plens, etc.

Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura
popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni
immaterial de la Cultura Catalana. Avui és mante viva la tradició a Catalunya amb milers actes de foc anuals, per part de centenars de grups de diables, besties de foc i colles infantils. Amb la vigència de la Transposició de la Directiva Europea, suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d’història.

Per tot això el sotasignat, demana:

Que el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern Espanyol com a òrgans competents, estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans, mitjançant una regulació especifica en l’ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils.

————————————————————————————

S’ha de remetre signat i segellat per l’Ajuntament, entitat o institució a:

Federació de Diables i Dimonis Catalunya,
Plaça de Dalt, 10 – 43365 Alforja o junta@diables.cat

Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya,
Apartat de correus 244 – 08720 Vilafranca del Penedès o info@bestiari.cat