Els millors ambaixadors de Ribes de Freser

En Manelic i la Núria ja han fet 25 anys. I Ribes de Freser la va fer grossa per celebrar-ho, ahir dimecres 12 d’agost. Després d’un acte institucional amb la presència de Marta Ferrussola i Ricard Rodríguez, els padrins de les “criatures” l’any 1984, la plaça de l’Ajuntament va viure una espectacular comunió de teatre al carrer i cultura popular. La companyia Gog Magog i la colla gegantera de Ribes van idear un muntatge que versava sobre l’obra d’Àngel Guimerà Terra Baixa -d’on surten els gegants- i en la qual tant en Manelic i la Núria com els capgrossos van formar-ne part del repartiment.

L’escenari va ser la mateixa plaça, plena de gom a gom així com les escales de l’Ajuntament, les finestres i balcons dels edificis i, fins i tot, el campanar de l’església parroquial.

“Portar Ribes a les espatlles”
Abans de l’esclat d’emocions va ser el torn dels parlaments i de les reflexions sobre el valor dels gegants. En Pep Carbonell, cap de colla, va resumir la trajectòria de vint-i-cinc anys en una sola frase: “és portar Ribes a les espatlles”. Per l’alcalde, Marc Prat, -que va confessar formar part d’una de les moltes generacions de ribetans que han crescut amb en Manelic i la Núria- els dos gegants són “els millors ambaixadors” de la població. “S’han convertit en un dels trets identitaris de Ribes” i va destacar que deixen el “pavelló ben alt allà on van” en les seves vint-i-cinc sortides anuals.

“Sempre que veig ballar els gegants se’m posa la pell de gallina, em fan estremir” va explicar Marta Ferrussola. Per la muller de l’expresident de la Generalitat “vint-i-cinc anys després tenim les mateixes conviccions” i va emfatitzar que els gegants “són una festa i uns personatges molt nostres”. I dirigint-se als geganters els hi va dir: “és que teniu un ‘saleru’ molt dolç en fer-los ballar”. Ràpidament va advertir que “saleru” no és normatiu, “una gràcia” va corregir-se.