Catalunya present a la Reuzenstoet de Maastricht

El cap de setmana del 29 i 30 de maig, Maastricht va tornar a reviure una gran festa internacional de gegants. Representant a Catalunya es va pòder gaudir de les colles i els gegants de Pineda de Mar i els Amics dels Gegants de Montblanc, a més d’una representació de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.

El dissabte al matí va ser moment de l’arribada per donar pas a una cercavila a primera hora de la tarda, on es va poder fer el primer contacte amb els carrers de Maastricht, coneguts per les seves llambordes, i el públic de la ciutat. En aquest cercavila, la calor i el bon temps van ser presents en tot moment i van fer lluïr al màxim els balls dels gegants catalans. Un cop arribats a la plaça del mercat, just davant de l’Ajuntament, s’esperava el nou gegant de la ciutat, un gegant que representa l’escut de la ciutat: un àngel que sosté l’escut vermell amb l’estrella blanca de Maastricht.

Un cop batejat per l’alcalde, es va tornar cap a la base que l’OTAN té a Maastricht, on les colles de Pineda i Montblanc, juntament amb els membres de l’Agrupació i la colla de Mastricht estaven allotjades.

La germanor va estar la tònica general d’aquest cap de setmana, on tots els participants van poder gaudir d’estones d’esbarjo i relació, com les bitlles catalanes i el cremat que va oferir la colla de Pineda de Mar, juntament amb un bon concert de gralla a càrrec de la colla dels Amics dels Gegants de Montblanc.

El diumenge va ser el gran dia de la Trobada Internacional, malauradament, el temps va canviar del viscut el dia anterior. La pluja va fer acte de presència, tot i que les colles de la zona semblava que no els afectés gaire això. Tot al contrari que els grups catalans que van haver de batallar amb el vent i l’aigua per tal de mantenir en bon estat els gegants.

Sortosament, la pluja va donar una oportunitat que els catalans van poder aprofitar, ja que van pòder fer tota la cercavila sense patir. Una cercavila que va ser molt seguida pel públic i on els geganters i grallers de Pineda i Montblanc van demostrar la nostra tradició gegantera amb grans ballades i cançons. Un cop tornats a la plaça, la pluja va tornar a caure, per així acomiadar la gran trobada.

En definitiu ha estat una gran cap de setmana d’intercanvi cultural entre dues nacions que en la passada Fira del Món Geganter de Cassà de la Selva, van demostrar que s’enténen molt bé, mlagrat la diferència d’idioma.

Per acabar cal destacar la gran acollida dels geganters de Maastricht amb el seu cap de colla Bastiaan Klomp al capdavant i en Patrick Keerssemeeckers i en Marco Zannin com a grans acompanyants i traductors per als catalans.