Calella, acull la Fira del Món Geganter amb més públic

La població maresmenca va celebrar els 75 anys d’història gegantera amb una gran celebració, acollint la Fira del Món Geganter 2010.

El cap de setmana del 25 i 26 de setembre, un total de 33 expositors van mostrar les seves tasques als milers de persones que van passejar pel recinte de la Fira. Un recinte que estava al costat mateix de la Fira de Calella i l’Alt Maresme que celebrava la seva 30a edició.

En tots els dies van participar un total de prop de 50 parelles de gegants vingudes de totes les demarcacions de Catalunya.

Enguany les Illes Balears van ser els convidats de la Fira, on una representació amb els Gegants de Campos, amb la seva colla de geganters, i de l’Agrupació de Colles Geganteres de les Balears amb el seu president, el sr. Antoni Olivé al capdavant, van poder conèixer la nostra realitat i, alhora, van realitzar una xerrada i una mostra de balls i música on es va poder conèixer les seves peculiaritats culturals d’aquesta tradició gegantera que compartim.

De xerrades i debats vam poder conèixer les tradicions festives de Sant Llorenç d’Hortons, amb el seu Terrazel, i les de Sant Feliu de Pallerols, amb la festa de la Mata-degolla.

A més de diferents mostres de músics, on van participar les colles de Sabadell, Malgrat de Mar i Ulldecona, entre altres, vam poder gaudir de mostres de gegants. En espacial l’espectacle “Històries per la Cort” on es va gaudir d’un bon muntatge de balls de gegants i capgrossos amb la direcció del Cos de Monitors de l’Agrupació.

L’endemà al matí, van tornar els actes de la Fira, on a més de la passejada, es van conèixer les noves figures que s’han estrenat aquest darrer any, a mans del Domènec Umbert, constructor de gegants ja desaparegut, que va ser representat pel seu capgròs.

Per acabar, es va donar a conèixer la població que acollirà la propera Fira on un riu d’aigües van portar un sobre amb el nom de la població agraciada. El 2011, la Fira del Món Geganter se celebrarà a Ulldecona, al Montsià. Fet que serà el primer cop que la Fira trepitgi la demarcació de Tarragona.

Ja, per últim, es van realitzar els parlaments i balls protocol•laris que van donar per clausurada la Fira, tot i que els expositors van romandre oberts fins les 7 de la tarda.

Us animem a treure el cap a les Terres de l’Ebre, en la propera Fira que celebrarem a Ulldecona el 2011!

Vídeos interessants:

Ballada dels gegants d’Ulldecona celebrant el seu nomenament de Fira del Món Geganter 2011. Vídeo de nuriaventura.

Passejada de Gegants de diumenge, 26 de setembre. Vídeo de RODIXETA.

Altres vídeos.

Fotografies: