Cloenda del 25è Aniversari de l’Agrupació

L’any passat, es complia el 25è Aniversari de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya. Durant tot l’any, s’han anat celebrant diverses activitats per commemorar aquest aniversari tan sonat, però sens dubte, el cap de setmana dels dies 2 i 3 d’octubre van tenir lloc els actes centrals d’aquest 25è Aniversari.

Dissabte a la tarda, les colles van anar arribant a Vic amb moltes ganes de passar-s’ho bé. Les visites guiades, l’assaig general… tot era ple de gent disposada a gaudir del cap de setmana. Un cop arribat el vespre, Osona Gegantera va començar a repartir sopars, puntualment.

Després de sopar, totes les colles van començar a recollir els seus gegants de l’Edifici del Sucre i van baixar amb una cercavila ben animada fins a la plantada, que era just davant de l’estació de Vic.

Els Comptes d’Osona, van començar puntualment la cercavila fins a la Plaça Major, i la imatgeria de l’ACGC, tancaven la cercavila. La gent tenia ganes de passar-ho bé, i això es notava amb l’ambient geganter que hi havia durant tota la cercavila nocturna, i els gegants no van parar de ballar fins arribar a la plaça.

Un cop arribats tots els gegants a la plaça, amb les 25 torxes col•locades al mig de la Plaça Major, es procedí a tirar 25 coets amb els colors groc i vermell de la nostra entitat. En acabar, les sigles de l’ACGC 25è, continuaren enceses amb una música ben trobada per l’ocasió, fins que es van anar fonent de mica en mica…

Just en aquest instant, va començar el concert amb el grup Trepadella. Una prova ben palesa de l’ambient que es respirava a la plaça, va ser quan va començar el concert i els gegants s’animaren a seguir ballant durant una bona estona.

L’endemà, arribava el gran dia i la Mostra de Balls Comarcals posava fi a tots els actes que s’han anat succeint durant tot l’any. En una plaça tan emblemàtica com és la Plaça Major de Vic, es van poder veure uns balls d’un nivell excel•lent, que a més, quedaran enregistrats per sempre als arxius de l’ACGC, tant pel que fa a la coreografia dels balls, com a les interpretacions musicals, que van anar a càrrec de les mateixes vocalies.

Les vocalies del Baix Llobregat, Vallès, Osona, Maresme, Bages-Berguedà, la Selva i Vila Gegantera Gironina, van ser les encarregades de dur a terme un espectacle que no s’havia vist mai fins al moment, doncs mai fins ara, les havíem pogut veure ballar conjuntament en un mateix espai, ja que aquests balls, només són ballats a les respectives comarques o províncies, però aquest cap de setmana, vam tenir l’honor de veure’ls tots junts, vinguts expressament per celebrar el 25è Aniversari de l’ACGC. Fet d’aquesta efemèride tan especial, el programa NYDIA de Televesió de Catalunya, va enregistrar un reportatge emès el 10 d’octubre de 2010, al Canal 33. Podeu veure’l clicant aqui.

Cal destacar la sincronització que hi va haver perquè l’acte fos el més fluid possible. Cal explicar, que la mostra es va dividir en dos escenaris, i que mentre en un escenari s’hi feia un ball, les puntes (persones) del següent ball, es col•locaven silenciosament a la pista del costat. Un cop acabat el ball, tots els gegants sortien de la pista i a l’altra, ja s’hi col•locaven els següents. En aquest moment, tots els gegants de la plaça es movien de la seva posició, com un rellotge de la màxima precisió. Cal felicitar al Cos de Monitors de Ball de l’ACGC per la tasca realitzada. Vam rebre moltes felicitacions al respecte, que volem transmetre des d’aquí, a tots ells.

Un cop acabada la Mostra de Balls Comarcals, es va donar pas als parlaments, per continuar la celebració amb el Ball Nou, ballat conjuntament per les anteriors colles que han estat Ciutat Gegantera de Catalunya. Les colles que van tenir l’honor de ballar el Ball Nou a Vic, van ser, Vilassar de Dalt (1987), Manresa (1990), Vic (1999), Barberà del Vallès (2000), ACF de Sant Feliu de Llobregat (2001), Capellades (2005), Sant Joan Despí (2007), Sant Vicenç dels Horts (2008), Tàrrega (2009) i els gegants de l’ACGC, ballats per en Valentí Serra de Poble Nou de Manresa, qui fou un dels dos balladors que va estrenar el ball al 1991, i en Paco Celades de Sant Joan Despí, qui fou el Cap de Monitors de l’ACGC quan s’estrenà el Ball Nou.

Per acabar, com no podia ser d’una altra manera, es va donar pas als balls protocol•laris de l’ACGC: El Peuets de Gegant, ballat pels gegantons de l’ACGC, en Pau i l’Alegria, a càrrec dels més menuts de la Colla Gegantera de Manlleu, la Dansa dels Quatre Punts, ballada pels Capgrossos de l’ACGC, l’Hivern, la Primavera, l’Estiu i la Tardor, a càrrec de la Colla la Roca Fumada de Juneda, i el Ball de l’Aniversari, ballat pels gegants de l’ACGC, en Treball i Na Cultura, a càrrec de la Colla Gegantera de Manlleu.

Des d’aquestes línies, volem agrair a totes les colles i persones que d’una manera o d’una altra varen fer possible aquesta Mostra de Balls Comarcals, que seran presents en els nostres records per sempre més: Junta Directiva, monitors, colles, portadors, músics…

Un record també, per Osona Gegantera, que van ser els responsables dels àpats de tot el cap de setmana.

Felicitats a tots i ens veiem… d’aquí a 25 anys!

 

Ressò mediàtic de la festa:

Premsa > 3cat24.cat / Osona.com_dissabte / Osona.com_diumenge / El 9 nou Osona

Fotografies > Osona.com_dissabte / Osona.com_diumenge

Vídeos > Aytor91 / Osona.com / Reportatge programa NYDIA del Canal 33

Imatges de David Roy