La Mercè 2010 i l’Agrupació

Des del dia 22 fins al 26 de setembre, l’activitat dels nostres gegants i de l’Agrupació a les festes de la Mercè de Barcelona ha estat intensa. Es va començar el mateix dia 22 amb el bateig dels gegants Chopin amb una cercavila que va sortir del Pati Manning, amb els nostres gegants com a protagonistes junt amb els Chopin, baixant per les Rambles fins arribar al Palau de la Virreina, on es van afegir a la comitiva els Gegants de la Ciutat.

Com ja és tradicional a Barcelona, les Rambles estaven de gom a gom de públic, cosa que va ajudar a donar brillantor a la festa. En arribar a l’Hotels Quatre Nacions van tenir lloc els actes protocolaris de parlaments de les autoritats poloneses i l’Alcalde de Barcelona. A continuació es va descubrir una placa recordatori del pas de la parella Chopin i Sand per aquest hotel.

A continuació es va fer l’ofrena de pa i sal dels padrins (Ciutat i Agrupació) a la parella a batejar. Aquest acte és tradional dins la cultura polonesa. Tot seguit es va fer un ball excelentment ballat pel nostre Cos de Monitors, d’una peça del mateix Chopin, el Nocturn op. 9, arranjada per a gralla per Josep Ma. González. Va continuar la festa amb un ball dels padrins que van iniciar una cercavila de tornada per les Rambles.

El dia 24 també va ser gran el protagonisme dels nostres gegants, aquesta vegada acompanyats pels gegantons Pau i Alegria i portants per la Colla de Manlleu i també amb la participació dels nostres capgrossos que anaven amb la colla La Roca Fumada de Juneda.

La Cavalcada de la Mercè, per ella mateixa és tot un espectacle, doncs la participació d’un nombre molt gran de figures junt amb l’assistència massiva de públic, fa que el sol fet de participar-hi ja estimuli als geganters. En el nostre cas és un fet històric, doncs no recordem una altra participació de l’Agrupació a aquesta cercavila. Va ser una gran oportunitat per mostrar als barcelonins tota la nostra imatgeria. També, com de costum, va ser una èxit d’organització per part de la Coordinadora de Geganters de Barcelona.

Es va cloure al participacio dels nostres gegants a la Mercè el dia 26 amb la Cavalcada de l’Any Geganter, coorganitzada per l’Agrupació, la Coordinadora de Geganters de Barcelona, el CIAG i la Coordinadora de Colles Geganteres de les Comarques Meridionals. També aquí l’exit d’organització i participacíó van ser altíssim. Allà hi van ser gran quantitat de gegants fent cercavila pels carrers pels de Barcelona, fins arribar a la Plaça de Sant Jaume, on davant del públic que omplia la plaça i de les autoritats de Barcelona, els coorganitzadors van ballar els seus balls de protocol. També ho van fer els gegants de l’Agrupació de Colles Geganteres de les Illes Balears, que van venir a Catalunya, precisament per actuar en aquest acte i en els que es van desenvolupar a la Fira del Món Geganter.

Va ser una gran èxit de participació de les nostres figures, que esperem continui en properes edicions de les Festes de la Mercè. D’aquestes activitats a Barcelona és farà un reportatge més extens en la propera edició de la Revista Gegants de Tardor.