La Fira s’acomiada d’Ulldecona

TEXT: Àlex García-Miguel i Ricart
FOTOGRAFIES: Amador Codina

Després de mesos d’intensa preparació, la Va Fira del Món Geganter ha esdevingut una realitat. El passat cap de setmana de l’1 i 2 d’octubre, una vintena de colles i expositors es van trobar a la població d’Ulldecona, a les Terres de l’Ebre. L’esdeveniment, que era la primera vegada que trepitjava terres tarragonines, va comptar amb una participació massiva dels ciutadans i ciutadanes d’Ulldecona i de les poblacions del costat. Tots els actes han estat seguits de manera multitudinària: les passejades i mostres de gegants i músics, les xerrades, els tallers infantils i el taller de jotes, la fira d’expositors, i molt especialment l’espectacle “Batxilleries”.

Dissabte començaven els actes amb un breu cercavila d’autoritats, acompanyats pels gegants d’Ulldecona i els seus grallers, i la Banda de Música d’Ulldecona. Després dels parlaments inaugurals, que comptaren amb la presència de Lluís Puig, Director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, s’iniciaren els actes de la Fira amb la xerrada “Dolçaina vs Gralla” en la qual Joan Cuscó va desmentir aquesta suposada rivalitat. També vam poder conèixer la genealogia musical a la població d’Ulldecona gràcies a l’estudi realitzat per Dolors Serra. Aquell mateix matí tingué lloc un taller de jotes i la mostra de músics a càrrec de la Banda de Música d’Ulldecona i els Grallers d’Ulldecona que conjuntament van interpretar un seguit de peces. Per acabar, i abans d’anar a dinar, es va realitzar una ballada conjunta de la Jota per part de tots els participants al taller, i amb la música de la Banda de Música.

A primera hora de la tarda, es reprenien els actes amb la xerrada del món geganter convidat, enguany el País Valencià, on vem poder saber en quin punt es troba el projecte de constitució de la Federació Valenciana de Gegants i Cabuts. Després de la xerrada, al recinte firal es va poder gaudir dels balls dels gegantons i capgrossos de l’Agrupació, i del ball comarcal “Ebre Avall” dansat pels gegants de Vinaròs, Benicarló, Sant Carles de la Ràpita, la Sènia, Alcanar i Ulldecona. Acabant els actes de la tarda, i abans de que la fira tanqués les seves portes a les vuit del vespre, vem gaudir d’una representació dels nostres grups de músics en la mostra que comptà amb la participació dels grallers de Juneda, Sant Antoni de Vilamajor i Cervelló, i dels dolçainers de Tortosa. A les vuit del vespre, una breu cercavila nocturna dirigí les figures, els geganters i el públic de la fira cap a la Plaça de l’Església on tindria lloc l’espectacle “Batxilleries” dirigit pel Cos de Monitors de l’ACGC. La plaça s’omplí de gom a gom per gaudir de l’espectacle en què els nanos d’Ulldecona, i 3 capgrossos vinguts de Caldetes i Badalona, ens van anar explicant un seguit d’anècdotes i batxilleries pròpies de la població, que servien de preludi dels diferents balls que van amenitzar l’espectacle, amb la participació dels nans i capgrossos de Vinaròs, Vilafranca del Penedès i Manresa, el bou de Vinaròs, la Canaleta d’Almoster, els gegants de Tortosa, Vinaròs, la Sènia, Manresa i, com no podia ser d’una altra manera, els gegants d’Ulldecona.

Acabat l’espectacle, la cercavila nocturna acompanyà les figures, geganters i tot el públic cap al pavelló on tindria lloc el sopar i la revetlla, amb la presència de la Va de Vent i el ball folk amb Terrer Roig.

L’endemà al matí va ser el moment de conèixer les novetats bibliogràfiques que ens ha portat enguany el món geganter. En la xerrada que va tenir lloc a la carpa principal es van presentar els llibres “Balls de Gegants per a dues gralles i tabal” a càrrec de Joan Cuscó, “Gegants i figures festives a Mataró” a càrrec de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró, i “Pinta, retalla i juga” a càrrec de Joan Iniesta. Seguidament s’inicià una passejada de la figures participants a la plantada, que culminà amb la presentació en societat d’algunes de les noves figures estrenades enguany. Acabat aquest acte vingué el moment dels parlaments i la cloenda de la fira, en què el cap de colla, el president de l’Agrupació i el batlle d’Ulldecona acomiadaven la Fira i agraïen la presència de totes les colles i expositors i públic en general. Com no podia ser d’una altra manera, l’acte de cloenda comptà amb la ballada de la Jota d’Ulldecona per part dels gegants amfitrions, i del Ball de l’Aniversari d’en Treball i na Cultura.