Neix la nova vocalia de l’Empordà

Al 2008 al poble de Lladó es va constituir la vocalia de l’Alt Empordà. Aquesta estava formada pels representants de la colla gegantera de Lladó, Roses, Vilafant i l’Escala.

Els membres d’aquesta vocalia de seguida van tenir la necessitat de fer conèixer, a les altres colles de la zona, de la seva existència i alhora la de l’ACGC i com no què, volia dir poder formar part d’una de les seves vocalies.
Poc després van entrar-hi a formar part Figueres i El Port de la Selva. En aquell moment els seus membres, a part d’informar als seus membres, vàrem creure adient potenciar al màxim la cultura del Món Geganter organitzant la primera trobada comarcal.

D’entrada vàrem decidir proposar-ho a pobles que no tinguessin cap mena de figura per així poder-los introduir en aquest món però més tard ens vam adonar que potser també estaria bé despertar tots aquells gegants, gegantons… adormits que tenim escapats pel territori de l’Alt Empordà.

La Primera trobada va ser al municipi de Peralada el 18 d’octubre del 2009. Poble sense cap gegant, gegantó o similar. Vam participar les colles de L’Escala, Vilafant, Animart de Roses,Lladó i Garriguella, a més dels nens del poble que havien estat fent durant tot el setembre i octubre capgrossos amb material reciclat.

Al 2010 es va celebrar la II Trobada Comarcal a l’Armentera, el 24 d’octubre. Des de l’Ajuntament es va treballar perquè el dia de la trobada una colla de joves del pople s’impliqués a fer dos capgrossos que més endavant poguessin participar en altres trobades. En aquest municipi tampoc havien vist mai cap d’aquestes figures passejant pels seus carrers.

En aquesta trobada ja hi van participar més colles :Figueres, Roses, Animart, Vilafant, Lladó, El Port de la Selva, l’Escala, Castelló d’Empúries, Serinyà i Corçà. Aquestes dues darreres colles no eren de l’Alt Empordà però van creure convenient obrir la nostra trobada al nombre màxim de colles que hi volguessis participar. En aquell moment ja es començava a veure o intuir que l’Alt Empordà no en tenia prou.

A Vic, pel 25è aniversari de l’ACGC, els membre de les colles de l’Alt Empordà que hi vàrem participar ( l’Escala, Lladó, Roses i el Port de la Selva) en la mostra de balls ens van adonar que l’Alt Empordà és un territori força ampli i extens però amb poques colles i que també necessitàvem identificar-nos com a vocalia amb un ball propi.

Pel 2011 ja teníem nous objectius. Primer, trobar un municipi que volgués despertar els seus gegants mitjançant la Tercera trobada Comarcal. Segon, crear una música i un ball propi i tercer, aglutinar l’Alt i el Baix Empordà en una sola vocalia. El 16 d’octubre del 2011 es va fer la III Trobada Comarcal i es va estrenar el Ball de l’Empordà.

El passat 14 de gener a Figueres ens vam reunir en assemblea. A aquesta estaven convidats els membres de les colles de l’Alt Empordà però també les del Baix. Les colles que varen estar representades varen ser: Roses, Animart, Castellò d’Empúries, Vilafant, Figueres, El Casal de la Gent Gran de Figueres, l’Escala, Sant Feliu de Guixols, La Bisbal, Calonge, Palamós i Torroella de Montgrí ( aquesta darrera delegant el vot a una colla veïna).
Tots els seus membre en assemblea i per unanimitat varem decidir dissoldre la vocalia de l’Alt Empordà per constituir una de nova i amb més força, la VOCALIA DE L’EMPORDÀ.

TEXT: Carme Pérez (vocal de l’Empordà)
FOTOGRAFIES: Amador Codina