Inauguració dels gegants del Centre Penitenciari Lledoners

Després d’1 any i mig en que va sortir la proposta de construir uns gegants al Centre Penitenciari Lledoners, dissabte 3 de març 2012 es va fer la presentació oficial d’aquestes figures tant singulars esdevenint-se, d’aquesta mantera, els primers gegants d’una presó. Ha estat un any i mig de treball i il•lusió.

A les 08:45h del dissabte 3 de març de 2012 començaven a arribar totes les colles participants a la primera trobada gegantera en un Centre Penitenciari i la presentació dels Gegants de Lledoners.

Després d’uns estrictes controls de seguretat, les més de 150 persones, entre membres de colles, fotògrafs i periodistes, varen recórrer passadissos i patis fins arribar a on tindria lloc tots els actes de presentació dels gegants. Paral•lelament, els vehicles que portaven la imatgeria, eren conduits per una altra via d’accés i es va poder descarregar els gegants i plantar-los a lloc.

Al voltant de les 11:30 va tenir lloc els parlaments per part del Director del C.P Lledoners, un representant de la DGSP, d’Àlvar Ymbernon (Tècnic que a dirigit als interns en la construcció dels Gegants de Lledoners, del Regidor de Cultura de l’Ajuntament de St. Joan de Vilatorrada (municipi a on es troba el centre penitenciari), del President de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i del Cap de Colla dels Geganters i Grallers de La Llacuna.

Després va tenir lloc els actes d’apadrinament dels gegants de Lledoners. Els padrins són els gegants de La Llacuna i els de Sant Joan de Vilatorrada.

Per una banda va tenir lloc el lliurament de presents per part dels Geganters i grallers de La Llacuna, tant al C.P Lledoners com al grup de grallers i timbalers del centre. Després, els el grup de portadors del C.P. es van posar, per primera vegada, la faixa de geganter que els donava la benvinguda en el món geganter català. Pel que fa el grup de grallers se’ls hi va regalar una canya per cada un com a símbol de creació del grup de músics de Lledoners. A continuació, a toc de redobla de tambor, es va descobrir la imatge definitiva dels gegants de Lledoners que va acabar amb un gran aplaudiment per part de tots els assistents a l’acte. Des d’aquell moment en Francesc i la Mercè ja formaven part de la àmplia família gegantera catalana. Francesc representa un intern aixecant pesos (activitat molt popular dintre del centre) i la Mercè representa la seva xicota també interna amb un llapis a la mà (l’artesania i manualitats activitats també molt popular al centre).

Les colles participants van ser: Navarcles, Sant Joan de Vilatorrada, Masquefa, Sant Celoni, La Llacuna i l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya amb la Seu d’Urgell portadors dels gegants i gegantons i Juneda portadors dels cap grossos.

Posteriorment va començar una petita cercavila en cercle per fora del pati fins arribar al punt de partida a on es va fer la tradicional mostra de ball de gegants que va ser finalitzat amb l’actuació conjunta dels dos padrins (La Llacuna i Sant Joan de Vilatorrada) i posteriorment l’esperat Ball de Gegants dels Geganters i grallers del Centre Penitenciari Lledoners.

Per acabar va tenir lloc el lliurament de recordatoris a totes les colles participants. Els presents era un original rellotge de cera fet pels mateixos interns del centre.

L’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya també va regalar, al Centre Penitenciari, les reproduccions en miniatura d’En Treball i Na Cultura. També ho va fer la vocalia del Bages-Berguedà que va portar un quadre amb tots els gegants de la vocalia.

ENLLAÇOS RELACIONATS:

– 3.24: http://www.324.cat/noticia/1624293/catalunya/Es-crea-a-la-preso-de-Lledoners-la-primera-colla-de-geganters-reclusos

– Regió 7: http://www.regio7.cat/bages/2012/03/04/bateig-dalcada-preso/190387.html

– TV3 (minut 33:44): http://www.tv3.cat/videos/3981150/TN-migdia-03032012

– La Malla TV: http://www.lamalla.tv/?video=000000000002975%2F000000001487444.m4v

TEXT: Ramon Pijuan (President geganters i grallers de la Llacuna)
FOTOGRAFIES: Luís Ardèvol i colla de La Llacuna