50 aniversari Olesa de Montserrat

El passat dissabte 16 de juny de 2012, la població d’Olesa de Montserrat va celebrar amb una gran festa el 50è aniversari dels gegants David i Esther.

En David i l’Esther van ser estrenats el 17 de juny de 1962 gràcies a la comissió pro-gegants encapçalada per Gaietà Dalmases creada a finals de l’any 1961. Gràcies a les aportacions econòmiques que van fer tots els olesans, veïns i complaïa del consistori, l’ajuntament va fer l’encàrrec a l’artesà Lambert Escaler del Taller Ingenio de Barcelona.

L’aportació econòmica total va ser de 3795 pessetes que van permetre adquirir al David i l’Esther i 8 capgrossos com acompanyants dels cercaviles.

Per celebrar l’aniversari de tots plegats, els actes ja van començar el passat 17 de març de 2012 on la vila va acollir una trobada únicament de capgrossos. El Mestre de cerimònies, la Bruixa, el Dimoni, el Popeye, el Negret, el Cuiner, el pagès i la pagesa acompanyats dels capgrossos i nans de Creixell, Esplugues de Llobregat i el barri la Florida d’Hospitalet de Llobregat van fer dels carrers l’alegria de petits i grans.

Com acte central d’aquest 50è. aniversari, el dissabte 16 de juny la Plaça Catalunya va viure una jornada de festa i multiculturalitat: gegants, capgrossos, diables, bèsties, balls tradicionals…

Des de les 18,00h. tots els vilatans es van apropar a plaça per viure i veure l’aniversari dels seus gegants.

Dintre de la mostra de balls cal destacar els de la imatgeria de l’Agrupació: Peuets de Gegant, Dansa dels Quatrepunts i Ball de l’Aniversari ballats per Juneda i Masquefa.
Aquests últims s’estrenaven desprès de que el cap de setmana passat fossin anomenats XXVII Ciutat Gegantera de Catalunya.

A part d’ells, els gegants vinguts de Matadepera, Rubí, Abrera, Sant Fruitós del Bages, Barri del Xup de Manresa, Cervelló, la Palma de Cervelló, Barri de Casablanca de Sant Boi de Llobregat, ACF de Sant Feliu de Llobregat, la Llagosta i Barri la Florida d’Hospitalet de Llobregat.

Dos cercaviles van recórrer els principals carrers del centre de la vila i Casc Antic amb arribada final al mateix lloc d’inici. Allà, ballada i traca final van posar el colofó d’aquest gran esdeveniment.

Finalment, l’Associació de Gegants i Nans d’Olesa, està preparant més actes per celebrar l’aniversari: exposicions, dinar amb tots els membres que han passat per l’entitat aquests 50 anys, trobada de grallers, etc.

Per molts anys David i Esther i moltes felicitats a l’Associació per aquests 50 anys de vida interromputs.

TEXT I FOTOGRAFIES: Robert Carles