Masquefa, Ciutat Gegantera de Catalunya 2012

El passat cap de setmana del 9 i 10 de juny, ha tingut lloc la XXVII Ciutat gegantera de Catalunya. Sens dubte, la gran festa del món geganter.

La festa va començar dissabte ben aviat, a les 9 del matí, amb la benvinguda d’autoritats a la sala de plens de l’Ajuntament de Masquefa. Amb la benvinguda de l’Alcalde i els parlaments de la Cap de Colla de Masquefa i el President de l’ACGC.

En acabat, desplaçament en comitiva cap als jardins del CTC de Masquefa, per procedir al pregó i la inauguració del monument. D’una manera molt original, amb el grup de teatre masquefí “Teatreros”, es va fer una petita representació, que va servir per fer el pregó i la inauguració del monument. Per concloure l’acte, un altre cop, parlament de les mateixes persones que l’havien fet a l’Ajuntament. En aquest cas ja, per tot el públic assistent.

A continuació, els jocs gegants, el graffiti tradicional, els tallers de mostres tradicionals, les visites històrico-turístiques per la vila i les visites al CRARC, van acabar d’omplir el matí de tots els assistents.
Mentrestant, les colles de Masquefa i La Seu d’Urgell, aprofitaven per fer els últims retocs als balls protocol•laris i a deixar a en Treball i na Cultura ben macos per la tarda.

A la tarda, en mig de la plantada de gegants, va tenir lloc una lluïda mostra de balls, que va fer les delícies de tot el públic assistent. Sens dubte, una mostra de balls amb molta qualitat.

A les 6 de la tarda, les 4 cercaviles es van començar a moure cap a les afores de la població, per deixar buida la cruïlla de sortida.

A les 11 de la nit, va tenir lloc la cercavila nocturna de capgrossos, que va culminar amb un castell de focs artificials, cedida per un masquefí a la Ciutat Gegantera.

Per concloure la jornada, a les 11 de la nit, concert amb The Trumpets of Falopi (autors de l’himne de la Ciutat Gegantera 2012) i el reconegut grup, Obrint Pas. A destacar el gran ambient que hi va haver durant tota la nit.

Diumenge, la població de Masquefa es despertava amb les matinades de tots els músics que es van voler afegir a la festa.

I més tard, veient com els 4 punts triats per l’organització, s’omplien encara, amb més gegants que el dissabte. 121 colles geganteres, van ser presents a l’esdeveniment del diumenge.

A les 12 del migdia, els gegants es desplacen cap a la cruïlla de carrers preparada per acollir un moment tan especial com és el de l’acte de traspàs. Cal destacar, el gran ambient que hi havia en aquest espai final.

Un cop arribades totes les cercaviles, comencen els actes de protocol, intercalant els parlaments amb els balls de protocol, i es procedeix a començar la part més emotiva de la festa.

Arriba el torn pels nens de La Seu d’Urgell, la canalla de La Seu, cedeix els gegantons a la canalla de Masquefa, que a continuació, executen el ball “Peuets de Gegant” amb molta habilitat, provocant les primeres emocions per la Colla de geganters de Masquefa.

A continuació, arriba el torn pels més grans de La Seu d’Urgell, era el dia de la seva estrena en el Ball Nou. I com ja han fet durant tot l’any, ha sortit molt bé.

Un cop acabat el “Ball Nou”, arriba el moment més emotiu per la colla de La Seu, el de deixar els gegants de l’ACGC a la colla que els precedeix, Masquefa. En aquest moment, les llàgrimes comencen a ser presents en moltes de les pometes (Adjectiu pel que es coneixen carinyosament els amics de La Seu).

Un cop la Colla de Geganters de Masquefa ja té els gegants, comença un moment molt important per ells, la seva estrena del “Ball de l’Aniversari”, una estrena per la que fa molts mesos que es preparen i que no pot sortir pas malament. I efectivament, com acaba passant sempre després de la tasca del cos de monitors de l’ACGC, el ball sempre acaba sortint bé, malgrat la pressió dels milers de persones que t’estan mirant, perquè d’alguna manera, estàs portant els seus gegants.

Un cop acabat el ball, un mar de llàgrimes cauen sobre l’escenari i les abraçades es repeteixen una vegada i una altra.

Tal i com estava previst, a ¾ de 2 s’acaben tots els actes de protocol, amb la desgràcia, de que la majoria de gegants havien marxat abans d’acabar els actes centrals.

Des de l’ACGC, només ens queda felicitar a la Colla de Geganters i Grallers de la Seu d’Urgell, per aquest any que han estat portant a en Treball, la Cultura, en Pau i l’Alegria, i desitjar a la Colla de Geganters de Masquefa, que els faci ballar amb la dignitat que es mereixen aquestes figures.

TEXT: David Roy
FOTOGRAFIES: Aleix Serra i Amador Codina

Noticia TV3: http://www.tv3.cat/videos/4122110/Masquefa-ciutat-gegantera