Crònica d’una fira diferent

El passat cap de setmana del 20 i 21 d’octubre es va celebrar, malgrat les pèssimes previsions meteorològiques, la VI Fira del Món Geganter a la població de Sant Feliu de Llobregat.

Aquesta edició de la fira ha estat atípica respecte a les anteriors. D’entrada, no es va poder anunciar la població quan va finalitzar l’anterior fira a Ulldecona. Hi van haver diverses candidates, però degut als moments de crisi que passem, els Ajuntaments no es podien fer càrrec d’aquesta inversió. Finalment, l’Agrupació va optar per proposar a l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, seu de la nostra entitat, l’organització de la fira. Després de reunions amb les dues colles de la població i acordar les necessitats amb l’Ajuntament, es va poder anunciar que la 6a edició de la fira es celebraria a Sant Feliu de Llobregat.

Uns dies previs a l’inici de la fira, l’organització es va haver d’enfrontar a dos grans problemes. El primer, va ser l’anunci per part de la colla de Ciutat, de no participar a la fira per raons alienes a l’organització. El segon problema, eren les nefastes previsions meteorològiques anunciades pel cap de setmana de la fira. En un temps rècord es va haver de modificar el guió de l’espectacle, cercar colles per la mostra de balls, organitzar el sopar popular de dissabte i buscar espais per realitzar les activitats programades en cas de pluja.

Finalment, va arribar el dissabte 20 d’octubre. Al matí, el cel estava ennuvolat, però la pluja no feia acte de presència, de manera que els 23 expositors van poder muntar els seus estands a l’exterior de la plaça Lluís Companys, tal i com estava programat.

Com és tradició a la fira, les entitats locals de la població van col•laborar en algunes actuacions. Les primeres en fer-ho, van ser les colles de tabalers el Tro de Falguera i Tabalers de la Garsa, que van realitzar una passejada fins a l’espai firal per atreure al públic. A continuació, es va inaugurar oficialment la fira amb la presència del senyor Lluís Puig, Director de Cultura Popular i Tradicional de la Generalitat de Catalunya.

Abans del migdia, va fer-se la primera xerrada, “El món geganter com moviment integrador”, amb els ponents Pedro Curado, invident, portador de la colla de Sant Vicenç de Montalt, Josep Serres, amb paràlisi celebral i paralític cintura avall, portador i cap de colla de Castellcir, i Gustavo Mansilla, amb síndrome de Down, tabaler de la colla de Masquefa. El moderador va ser en Jordi Segura, col•laborador de la Creu Roja de Roses i secretari de l’Agrupació. Se’ns dubte, va ser una de les xerrades més emotives que s’han fet a les sis edicions de fira, i on es va fer palès l’esperit de superació.

Al migdia, el públic present va poder gaudir de la mostra de balls de les colles de l’ACF de Sant Feliu de Llobregat, Puigcerdà, Xamarca de Mataró i Castellcir, amb el gegant Trencapins, adaptat per ser portat amb la cadira de rodes d’en Josep Serres, ponent de l’anterior xerrada. Posteriorment a aquesta mostra de balls, les formacions musicals d’Iluro de Mataró i Sant Boi de Llobregat van interpretar tres peces amb gran mestria.

A les dues del migdia, es va tancar l’espai firal per anar a dinar. La colla de l’ACF de Sant Feliu de Llobregat va organitzar un dinar popular dins de la sala Iberia amb més d’un centenar de comensals.

Acabat el dinar, i de nou amb l’espai firal obert al públic, va ser el torn de d’una nova entitat de la població, l’Esbart de Sant Feliu, que va realitzar una mostra de danses tradicionals, finalitzant just quan començava a ploure i un fort vent feia perillar els estands dels expositors. Per tal d’evitar possibles accidents, l’organització va optar perquè els expositors tanquessin els estands i es van passar la resta d’activitats programades a l’interior de la sala Iberia, exceptuant les passejades nocturnes, que es van suspendre.

La següent activitat, va ser la xerrada “Publicacions Gegants”, amb els ponents Ricard Vinyets, de la revista “Gegants”, Nicolàs Alonso, de la publicació “El món geganter” i Xavier Navarro, de l’informatiu “Maresme Gegant”, moderat per en Robert Carles Quirantes, vocal de música i balls de l’Agrupació. Una interessant xerrada, on va quedar clar l’interès per les publicacions especialitzes en el món geganter. Posteriorment a la xerrada, es realitzà la segona mostra de músics, amb la participació de les formacions de La Llacuna, La Roca del Vallès i Manresa, que ho va fer per partida doble.

Al vespre, un gran número d’espectadors van poder gaudir de l’espectacle “Què li passa a la Mamelluda?”, que com ja és habitual organitza el cos de monitors de balls de l’Agrupació, en aquesta ocasió, amb la música en directe del grup Canya Borda. En aquest fantàstic espectacle, que tenia a quatre capgrossos portant el fil conductor, hi van participar la Mula i la Garsa de Sant Feliu de Llobregat, el Gall de Molins de Rei, els gegants de l’Arboç, Cervelló, Montblanc, Poble Nou de Manresa, Sant Climent de Llobregat i ACF de Sant Feliu de Llobregat, i els capgrossos de Montblanc i Sallent. Sens dubte, com ja ens tenen acostumats en les darreres edicions, un magnífic espectacle.

Posterior a l’espectacle, unes dues-centes persones van participar al sopar popular. Per acabar la jornada, un parell de grups “punxa-discos” van fer ballar fins a altes hores de la nit, als noctàmbuls que omplien la sala Iberia.

Diumenge al matí els núvols amenaçaven pluja, però de mica en mica es va anar aclarint. El terra estava ben moll, però els expositors van poder muntar els estands, obrint al públic l’espai firal. Per esmorzar, es va organitzar una xocolatada amb un gran èxit de participació.

Les activitats van començar amb la tercera xerrada, sobre “La fal•lera pels gegants”. Els ponents van ser en Lluís Ardèvol, col•leccionista, Bernat Reher, gestor de la web “Minigegants”, Joan-Miquel Merino, especialitzat en documentació del món geganter, Carlos Morillo, vinculat a diverses colles geganteres, i Josep Maria Ubiergo, fotògraf. El moderador va ser en Ricard Vinyets, coordinador de la revista Gegants. Una interessant xerrada on es va poder copsar que el món geganter aixeca les més diverses passions.

Al migdia, va donar inici la passejada pels diferents carrers de la població, aprofitant que el temps havia donat una treva, amb la participació d’una trentena de figures. En acabar la passejada, i amb la col•laboració del capgròs d’en Mingo Umbert, es van presentar les figures estrenades des de la darrera fira. Hi van participar, el capgròs Avi Piwo (Rubí), els gegantons Ocellaire de l’Eixample (Sagrada Família de Barcelona), Carabruta (Sant Joan Despí), Mariona i Arnau (La Llacuna), Magí (Sant Pere i Sant Pau de Tarragona), Salud (Sant Cugat del Vallès), i els gegants Pare Echarri (La Llàntia de Mataró) i Domènec i Elisenda (Puigcerdà), acompanyats del gegantó Campanar.

A continuació, arribava un dels moments més esperats. Desvetllar el secret de quina població organitzaria la fira de l’any 2013. Agafant el curs del riu Llobregat, el mateix capgròs d’en Mingo Umbert va fer una original presentació de la població organitzadora, Sallent, que va aparèixer a plaça amb els seus gegants Bernat i Ermessenda. El batlle de Sallent, va donar les gràcies per poder assumir aquest repte i va aprofitar per convidar-nos a tots a la VII Fira del Món Geganter, que es celebrarà a Sallent  els dies 12 i 13 d’octubre, coincidint amb la I Ciutat Gegantera de Catalunya celebrada en aquesta població.

Per clausurar la fira, els gegants de l’ACF de Sant Feliu de Llobregat van ballar el Ball Nou, i la imatgeria de l’Agrupació, portada per Masquefa i el cos de monitors de capgrossos, van realitzar els seus balls protocol•laris, acabant just en el moment en que començaven a caure les primeres gotes de pluja.

Trobareu un recull de fotografies al següent enllaç:

http://www.fetasantfeliu.cat/galeria/fira-del-mon-geganter

TEXT I FOTOGRAFIES: Amador Codina