II Trobada Gironès – Pla de l’Estany passada per aigua

A les 8 del matí es van trobar a Banyoles els 24 gegants i els seus portadors per assajar el ball comarcal “l’Estona”. Després del primer assaig a la capital del Pla de l’Estany i els següents a Cornellà del Terri i Serinyà, hi havia moltes ganes de posar en escena la coreografia assajada. Era aviat però semblava que el cel voldria ser el protagonista de la festa, però entre plugim i plugim es va fer l’últim assaig davant de l’ajuntament.

La plantada era al Parc de la Draga vora l’estany però després d’una reunió improvisada de caps de colla, va pesar la inestabilitat del temps i es va traslladar la plantada a la plaça Major, amb la intenció de fer una cercavila alternativa assegurant llocs d’aixopluc per les figures. A l’hora prevista per la sortida va deixar anar un bon ruixat amb la sort que les voltes de la plaça van resguardar els gegants, els acompanyants i els atrevits espectadors.

Cap a ¾ de 12 es va obrir una clariana que va permetre fer una petita cercavila de 200 metres entre la Plaça Major i l’ajuntament. Malgrat el temps hi havia molta expectació i la gent no va dubtar en agafar el paraigües i sortir a veure els gegants i gaudir de la cercavila. Com va dir algun veí: “Per Sant Martirià sempre plou, ja hi estem acostumats”. Sense mes dilacions i un cop arribada davant del consistori la colla de Cornellà del Terri, que tancava la cercavila amb la seva batucada, es va dur a terme l’estrena del ball comarcal. Va ser un èxit i va despertar llavors la eufòria dels geganters i també dels grallers envoltats pels aplaudiments de la gent que omplia el carrer de davant de l’ajuntament. Per la por a mes pluja, es va escenificar allà mateix el traspàs entre la colla de Salt i la de Banyoles amb un intercanvi de faixa i mocador, i es van traslladar els parlaments i l’entrega de recordatoris al pavelló de l’escola Pla de l’ametller, que és on es va dur a terme el dinar popular.

Abans del dinar, el president del consell Comarcal del Pla de l’Estany, el regidor de cultura de l’ajuntament de Banyoles i la secretària de la Coordinadora de Colles Geganteres de les Comarques Gironines van dirigir als assistents unes paraules d’agraïment i suport. Seguidament es van entregar els recordatoris a les colles participants i també a l’Albert Madrenys (compositor de l’Estona) i a en Jordi Pla (autor de la coreografia del ball comarcal), ambdós de la colla Fal•lera Gironina.

Finalment es va anunciar on es celebrarà la 3a edició de la trobada Giroestany que serà a la població de Sarrià de Ter, aprofitant que la colla celebrarà al 2013 els 25 anys de la seva formació.

Les colles que van participar en aquesta segona trobada van ser les següents: Colla de Gegants i Capgrossos de Banyoles, Colla Gegantera de Bescanó, Colla Gegantera de Cassà de la Selva, Colla Gegantera de la Salle de Cassà de la Selva, Colla Gegantera de Celrà, Colla Gegantera de Cornellà del Terri, Grallers i Geganters de Flaçà, Colla la Fal•lera Gironina, Colla gegantera de Fornells de la Selva, Amics dels Gegants de Salt, Amics dels Gegants de Sarrià de Ter i Colla els Esperxats de Serinyà.

TEXT I FOTOGRAFIES: Xevi Madrenas