Palamòs, XIX Vila Gironina i 125 anys de gegants

El cap de setmana del 13 i 14 d’octubre la vila de Palamós va acollir els actes per a ser proclamada 19a Vila gegantera de les Comarques Gironines.

La festa va començar el divendres dia 12 d’octubre a les 18:00 amb una cercavila d’inauguració on van participar les dues parelles de gegants locals, els capgrossos, grallers de Palamós i com a colles convidades: els Vinardells, Grallats de Mataró, Associació Gegantera Delta del Prat de Llobregat i els bastoners de Sant Cugat del Vallès. A les 21:00 hores es va tancar la jornada amb el corretasques que des de fa anys s’inclou en els programes organitzatius de la colla.

El Dissabte 13 d’octubre es va realitzar la tradicional plantada de capgrossos i gegantons al Parc dels Agustins on antigament s’hi trobava un antic convent. Durant la concentració la gent va poder gaudir d’un magnífic concert amb els músics participants. Tot seguit es va iniciar la cercavila fins a l’Arbreda on es va fer un taller de danses tradicionals d’arreu, que a causa de la pluja es va haver d’escurçar, i es va gravar un flashmob amb els capgrossos també abans d’hora per motius del temps. A les 21:00 hores les colles van sopar juntes i vam gaudir de l’actuació de Miquel del Roig i el dj fot-li fort.

Però, diumenge es van concentrar els actes principals amb la participació de 31 colles amb la participació també de la imatgeria de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya que es van concentrar al passeig del Mar a les 9.30h del matí per sortir en cercavila a les 12 fins l’estenedor de xarxes. La colla gegantera de Palamós va voler aprofitar aquesta estona fer oferir un espai de reflexió a les 10:30, amb la organització d’un col•loqui amb el títol: “I la música què?” on es van poder debatre diferents temes com les formacions musicals actuals, el repertori, les trobades…

Els gegants ja arriben a l’estenedor de xarxes! A quarts de dues del migdia i malgrat el vent que ens va fer patir una estona es va poder procedir a la mostra de balls: els capgrossos de l’ACGC van fer la dansa dels quatre punts, els gegantons la dansa dels peuets i el tan esperat ball d’aniversari que malgrat la ventada els geganters es van encoratjar a realitzar. Tot seguit, durant els parlaments l’Alcaldessa de la vila, Teresa Ferrés, va acceptar el títol de 19a Vila gegantera de les comarques gironines fent èmfasi a la tradició centenària de Palamós i la celebració dels 125 anys de gegants que ha transcorregut durant aquest 2012. La colla va aprofitar aquest moment per recuperar el ball nou dels gegants de l’ACGC que feia anys que no ballaven. Però no es va donar la cloenda a la festa fins que no es va realitzar el ball de Vila Gironina amb totes les colles; que van voler oferir-lo a tots els visitants i palamosins tot i les rafegues de llebeig que van destacar durant tota la jornada, i a qui volem agrair molt especialment aquest esforç

TEXT: Salva Romero (Colla de Palamòs)
FOTOGRAFIES: Amador Codina