Crònica VII Fira del Món Geganter a Sallent

Després de mesos d’intensa preparació, la VIIa Fira del Món Geganter va ser una realitat amb molt èxit. El passat cap de setmana del 12 i 13 d’octubre, una trentena de colles i expositors es van trobar a la població de Sallent, Bages. L’esdeveniment, que era la primera vegada que trepitjava el cor de Catalunya, va comptar amb una participació massiva dels ciutadans i ciutadanes i de les poblacions veïnes. Tots els actes han estat seguits de manera multitudinària: les passejades i mostres de gegants i músics, les xerrades, els tallers infantils i el taller de balladetes, la fira d’expositors, i molt especialment l’espectacle “Salts en el Temps”.

Dissabte començaven els actes amb un breu cercavila d’autoritats, acompanyats pels gegants de Sallent i la Banda municipal de Música. Després dels parlaments inaugurals.

S’iniciaren els actes de la Fira amb la xerrada “Finançament i Cultura Popular” en la qual Santi Riba, vicenpresident de l’ACGC i Mireia Hernández, Diputada adjunta de cultura, ens van explicar en quina delicada situació és troba la cultura popular i tots els recursos que utilitzen les colles, per tirar endavant.

A la vegada, al Teatre del Centre Catòlic, els espectadors van gaudir de la projecció de la pel·lícula “Ventre Blanc”.

Per finalitzar el matí, és va realitzar un taller de “Balladetes”, dansa típica de Sallent.

A primera hora de la tarda, es reprenien els actes amb la xerrada “El Món Geganter i el setè art”. Els ponents participants, ens van explicar el valor i l’experiència que ha estat a l’hora de treballar amb imatgeria festiva en els seus treballs. Mentre tant, al Parc Pere Sallés, els gegants de Sallent van realitzar els seus balls propis per engrescar al públic assistent.

Les hores passaven i la plaça de la Pau s’omplí de gom a gom per gaudir de l’espectacle en què el pregoner i l’avi de Sallent, ens van anar explicant un seguit de fets culturals i històrics propis de la població, que servien de preludi dels diferents balls que van amenitzar l’espectacle, amb la participació dels gegants de Moià, l’Ametlla de Merola, Balsareny, Pubills de Vic, els capgrossos d’Esplugues de Llobregat, la Pàjara de Terrassa, el Ball de Bruixes de Sallent, i com no podia ser d’una altra manera, d’en Bernat i l’Ermessenda, gegants de Sallent. Enguany i com a novetat, l’espectacle “Salts en el Temps”, va iniciar prèviament al recinte firal on les bruixes, van transformar a en Treball i na Cultura en persones humanes.

Acabat l’espectacle, la passejada nocturna acompanyà les figures, geganters i tot el públic pels carrers de Sallent engalanats amb Embotits, Enrramades i domassos per a l’ocasió.

Finalment a l’Envalat és va realitzar la revetlla, amb la presència del grup Blaumut i un PD.

L’endemà al matí va ser el moment de conèixer les dones dins del món geganter. En la xerrada “Dones Geganteres”, Rosa Maria Naqui, ex-cap de colla dels Geganters de Parets, Meritxell Royuela, gegantera de Navarcles, Dolors Sans, constructora d’imatgeria festiva i Laia Segura, com a música, van exposar el fet de ser dona i participar activament amb els gegants una manifestació cultural, que per desgracia, encara ara s’associa més a l’home.

Seguidament s’inicià una passejada de la figures participants a la plantada, que culminà amb la presentació en societat d’algunes de les noves figures estrenades enguany. Acabat aquest acte vingué el moment de conèixer el municipi amfitrió de la VIII Fira del Món Geganter del proper 2014.

Sant Vicenç dels Horts ens rebrà a tots els propers 3, 4 i 5 d’Octubre.

Per finalitzar, el cap de colla, el president de l’Agrupació i el batlle de Sallent acomiadaven la Fira i agraïen la presència de totes les colles i expositors i públic en general. Com no podia ser d’una altra manera, l’acte de cloenda comptà amb la ballada del Ball de l’Aniversari d’en Treball i na Cultura.

Agrair a tota la Colla Gegantera de Sallent, al seu Ajuntament i a tots els col·laboradors per fer que Sallent, hagi assolit la VII edició de la Fira amb una qualitat impecable.

Felicitats Sallent!

TEXT: Robert Carles Quirantes
FOTOGRAFIES: Amador Codina