Sallent es convertirà aquest cap de setmana en la capital dels geganters

El proper cap de setmana del 12 i 13 d’octubre, Sallent acollirà la VII Fira del Món Geganter de Catalunya, organitzada conjuntament per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i els Geganters de Sallent, i a la qual hi ha prevista la participació d’una vuitantena de figures, diverses xerrades i prop de 30 expositors d’entitats, artesans i productes relacionats amb el fet geganter.

El poble, que l’any 1985 ja va acollir la I Ciutat Gegantera de Catalunya, s’engalanarà per a tots els geganters catalans que participaran de l’acte amb alguns dels elements més típicament sallentins, com ara les enramades o els embotits i amb tallers de balladetes, la dansa típica de Sallent.

Els actes d’aquesta VII Fira començaran dissabte al matí, amb la presentació oficial de l’acte i la cercavila inaugural dels gegants amfitrions fins al Parc Municipal Pere Sallés, centre neuràlgic del cap de setmana geganter en aquesta vila del Llobregat. En aquest moment quedaran inaugurats els diversos estands de la Fira, dedicats als constructors d’imatgeria, instruments, vestuari i tota mena de marxandatge geganter, que romandran oberts fins l’endemà a les dues del migdia. A les 11.30 es projectarà la guardonada “Ventre Blanc”, una faula tragicòmica protagonitzada pels portadors dels capgrossos de Vic. Tot seguit, a les 12, s’iniciarà la primera de les xerrades previstes, on es debatrà sobre el finançament de la cultura popular. Entrada la tarda es comentarà la relació dels gegants amb el món del cinema, i la jornada clourà amb l’espectacle de gegants “Salts en el temps”, creat especialment per a l’ocasió pel Cos de monitors de balls de l’Agrupació, amb la participació de diverses figures convidades. Finalment, un concert gratuït de Blaumut, a les 23.45, posarà el punt final al primer dia de Fira.

L’endemà diumenge, de bon matí, serà el moment de rebre totes les colles catalanes convidades a la Fira, amb la plantada i posterior cercavila que aplegarà més d’una cinquantena de figures. Simultàniament, a les 10.45, se celebrarà la darrera de les xerrades, dedicada a la participació de les dones en el món geganter. Finalment, a les 13.45, es durà a terme la presentació d’alguns dels gegants i els capgrossos que s’han estrenat en el darrer any i es donarà a conèixer la població organitzadora de la Fira de l’any 2014, moments abans de la clausura oficial a mans dels gegants de Sallent i la imatgeria de l’Agrupació.

Trobareu el programa detallat a través de l’enllaç

InfoFira2013 – Programa (PDF)

Expositors participants:
Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya
animART, Escola-Taller d’Art i Animació
Artesania aplicada i derivats
Associació Cultural Festiari
Barretina 100%
Calella, Ciutat Gegantera 2013
Cervera, Ciutat Gegantera 2014
Colla de Gegants i Nans de Sallent
Coordinadora de Geganters del Maresme
Creacions Tallaferro – Taller d’escultura i cartró pedra
Editorial Cal Siller
Els Gegants Som • Cultura i Festa
Els Gegants Viatgers
Espai31
Gegants de Catalunya
Joan Miró Oró (unquefacartro)
La Closka
Les músiques de Sallent
L’Esfera. Gegants de Carles Teixidó
MiM´s Costura
Mini Gegants
Taller d’escultura Toni Mujal
Tradillibreria.com
Vilatana
Vocalia Bages – Berguedà – Colla de geganters i grallers de Montmajor
XD Creacions
Xixo – Luthier
Xocopunt

Colles participants:
Dissabte:
ACGC
Avià
Capgrossos de Capellades
Carrer la Riera de Vic
Cervera
Juneda
Manlleu
Manresa
Molins de Rei
Palafolls
Poble Nou de Manresa
Premià de Mar
Sallent
Sant Fruitós del Bages
Santpedor

Diumenge:
ACGC
Ascó
Balsareny
Callús
Capgrossos de Salou (Sal-i-Ou)
Carrer la Riera de Vic
Castellbell i el Vilar
Cervera
Diables Grup Recerca de les Borges Blanques
Juneda
La Llacuna
Lliçà d’Avall
Manlleu
Masquefa
Molins de Rei
Montmajor
Navarcles
Palafolls
Parets del Vallès
Premià de Mar
Puigcerdà
Rellinars
Sallent
Sant Fruitós del Bages
Sant Joan de Vilatorrada
Solsona – Tros
Tavertet
Tortosa
Viserta de Monistrol de Montserrat

Xerrades:

Finançament i cultura popular: Ponents Santi Riba, vice president i responsable de marketing de l’Agrupació i Mireia Hernández, diputada adjunta de cultura. Moderador Jordi Segura, secretari de l’Agrupació

El món geganter i el setè art: Ponent Jordi Lara, director de “Ventre Blanc”. Moderador Cèsar Carmona, membre comissió de fira de l’Agrupació

Dones gegants: Ponents Dolors Sans, constructora de gegants, Rosa Maria Naqui, antiga cap de colla de Parets del Vallès, Meritxell Royuela, gegantera de Navarcles i Badalona. Moderador Lourdes Cartro, gegantera de Badalona