4 de juny, Dia de l’associacionisme cultural

El dia 3 de juny, al Centre Moral de Gràcia, a Barcelona, va presentar-se de manera oficial el Dia de l’associacionisme cultural, que a partir d’ara quedarà establert en el dia 4 de juny, per tal de donar visibilitat i reconeixement al moviment associatiu cultural català.

En la presentació, que va anar a càrrec del Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i del Director General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig, van ser-hi presents els presidents de bona part de les 32 agrupacions i federacions catalanes de tots els àmbits culturals.

Presentació del Dia de lassociacionisme

Durant la presentació de l’acte, que va comptar amb l’actuació de dues formacions corals de Sant Cugat del Vallès i de Sants, va destacar-se el nomenament d’aquest dia com un pas més en el reconeixement total de l’associacionisme català, i es va emmarcar dins del Pla de l’associacionisme cultural, que preveu, entre d’altres aspectes, la creació d’un Consell nacional de l’Associacionisme cultural o l’impuls d’una nova Llei de l’associacionisme cultural.

L’elecció del dia 4 de juny  i del lloc on es va presentar la celebració tampoc no són trivials: va ser en aquest mateix dia, però de l’any 1864, que va començar, sota la direcció de Josep Anselm Clavé, el Festival Euterpe, que va aplegar als Jardinets de Gràcia més de 2.000 cantaires, i que és recordat com un dels moments culminants del moviment coral català.

En aquesta pàgina podeu obtenir més informació sobre la proclamació i les finalitats del Dia de l’associacionisme cultural.

Text: Gerard Picó

Foto: Robert Quirantes