Olot, Vila Gegantera Gironina

El passat cap de setmana, Olot va convertir-se en l’epicentre del món geganter gironí per celebrar els 125 anys dels gegants de la ciutat. Més d’un centenar de figures, entre gegants, gegantons, capgrossos i peces de bestiari, van participar en els actes de celebració de la Vila Gegantera Gironina del 2014.

Plantada de Vila GeganteraTot prenent el relleu de l’anterior Vila Gegantera, Lloret de Mar, els actes de celebració de la capital de la Garrotxa van començar el dissabte a la tarda, amb la rebuda de les autoritats locals i el pregó inaugural, a càrrec de Lluís Puig, Director de Política Cultural, Associacionisme i Acció Culturals, seguit d’una cercavila de gegantons, nans, cavallets i bestiari de les comarques gironines pels carrers d’Olot, que va culminar amb el bateig de la Fada Grida, la nova geganta de l’escola Malagrida d’Olot. Aquest primer dia es va cloure amb un sopar popular geganter, presidit pel gegant Clam dels Almogàvers d’Olot.

L’endemà, diumenge, de bon matí, tot el passeig de la Muralla va anar-se omplint de gegants vinguts de tots els racons de la província de Girona (més de 100 figures provinents d’una trentena de poblacions gironines) mentre els geganters agafaven forces amb un bon esmorzar, presidit pel Porc i el xai de l’AOAPIX d’Olot. A continuació, Ball dels gegants, nans i cavallets d'Olotuna primera cercavila va conduir totes les colles convidades fins a la plaça Major, on els van anar a cercar els gegants, els nans i els cavallets de la ciutat d’Olot, acompanyats pel cap de Lligamosques, per celebrar el 125è aniversari de la parella local, construïda l’any 1889 pels artistes Miquel Blay i Celestí Devesa. Allà, sota un cel radiant engalanat amb banderoles amb la silueta dels gegants amfitrions, els nans, els cavallets, el Gegant i la Gegantessa d’Olot van oferir les seves danses a tot el públic aplegat i a les colles geganteres convidades, amb l’acompanyament musical de la cobla La Principal d’Olot. Acabats els seus balls, amb un final apoteòsic que va omplir la plaça Major
de color, els gegants olotins van acompanyar tots els participants fins al Firal, on van produir-se els actes del traspàs. Allà,
davant de tots els gegants congregats, els geganters de l’anterior Vila Gegantera Gironina, Lloret de Mar, van oferir un ram Ball de Vila Geganterade flors a la Gegantessa d’Olot, alhora que van traspassar les funcions de representació de Vila Gegantera al gegant Clam i la geganta Grida d’Olot, coamfitrions de la jornada.

A continuació, va arribar un dels moments més especials de la diada. Sota l’atenta mirada del Gegant i la Gegantessa d’Olot, un total de 18 parelles de gegants van dur a terme el Ball de Vila Gegantera, com a colofó final a un cap de setmana geganter
del tot extraordinari en terres gironines.

Vila Gegantera Gironina

Text i fotos: Gerard Picó