2a Vila Gegantera del Pirineu gironí

El programa d’actes de la 30a Trobada de gegants de Ribes de Freser i 2a Vila Gegantera Pirineu Gironí estava ben atapeït d’activitats, d’entre les quals cal destacar la cercavila de grallers de dissabte al vespre i la cercavila de gegants de diumenge al matí.

La passejada de grallers de les colles convidades va ser una manera molt festiva de recórrer la vila tot musiquejant. Aquesta modalitat és el preludi, l’avís d’allò que hi haurà l’endemà. Aquest va ser el moment de lluïment dels músics, i de badar i veure tot allò que des de dins dels gegants sovint no poden observar els portadors. Els acompanyants, com sempre, amunt i avall.

El matí de diumenge es va llevar ennuvolat; els pronòstics eren de pluja, i tothom ho tenia coll avall, perquè paraigües i capelines tapaven les vistoses camises dels geganters i les vestimentes dels gegants. Abans de començar va ploure, i aquí es va veure la varietat d’indumentària per protegir els gegants de l’aigua, tot tapats amb llarguíssimes fundes plàstiques que impedien reconèixer de qui es tractava.

Un cop la cercavila va engegar, tot va anar rodat: gegants, portadors, músics i acompanyants van fer sortir de les cases la gent de Ribes i els carrers es van omplir també amb els visitants dels voltants. Es va fer un recorregut en forma de llaç pels carrers més coneguts.

La gent de Ribes, tan hospitalària com sempre, va saludar molt entusiastament la trobada, tot fent ben visible els penons dels gegants de Ribes a balcons i finestres. Si se’n feia un seguiment, es podia veure els d’anteriors edicions; una fidelitat ben notòria.

La cercavila de la trentena de colles participants, pirinenques i de tot Catalunya, llarga per la important quantitat de gegants, va comptar amb els habituals banys al canal, que tampoc no van faltar.

I de la mateixa manera com passa als acabaments de conte, finalment va sortir el sol per cloure la jornada de celebració gegantera al Pirineu gironí.

Text i fotos: Rosa Simeón