El Maresme ja té nou Hereu

El passat diumenge 19 d’octubre, es va celebrar a Pineda de Mar la 24a Trobada Comarcal de Gegants del Maresme. 28 colles van assistir a la ja tradicional trobada anual, que es fa per poder gaudir tots junts dels gegants de la comarca, ballar la Dansa del Maresme i escollir l’Hereu de la Comarca.
La Colla de Geganters i Grallers de Pineda de Mar va ser l’encarregada d’organitzar aquesta trobada.
Els actes van començar divendres al vespre, amb l’assaig a l’escola Sant Jordi de la població dels portadors de gegants i gegantes de la dansa. Aquest cop l’han ballat 18 parelles de gegants, més en Guerau I i l’Ermessenda de Montsoliu com a amfitrions.
El dissabte, i davant d’una gran expectació de la gent de Pineda que omplia la plaça, l’assaig es feu ja amb els gegants. En aquesta ocasió, les colles participants a la dansa van ser les de Canet de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Calella, Arenys de Munt, Caldes d’Estrac, Vilassar de Dalt, Premià de Mar, Tordera, Iluro de Mataró, Teià, Sant Adrià, Palafolls, Santa  Coloma de Gramenet, Badalona, Premià de Dalt, Sant Vicenç de Montalt, Cabrils i Pineda de Mar.Hereu2014

I diumenge, la gran festa. Totes les colles van arribar a Pineda i van plantar els gegants a la plaça. Després, i
gràcies a la col·laboració dels restauradors de Pineda, van poder gaudir d’un esmorzar geganter.
Feia molt de goig veure a plaça totes les colles de gegants. A les colles balladores de la dansa que hem indicat anteriorment, es van sumar també a la trobada les colles de Dosrius, Malgrat de Mar, els Abells de Canet de Mar, l’escola Jungfrau de Badalona, Santa Susanna, Sant Pol, Premià de Dalt, Vilassar de Mar, Argentona i Alella.

56 gegants, gegantons,capgrossos i més de 1.000 geganters ompliren la plaça de la plantada, davant de moltíssims pinedencs i pinedenques que gaudiren de la festa gegantera.
A les 11 del matí es va fer una cercavila pels carrers de Pineda, i altre cop a plaça, on es va fer la Dansa del Maresme. Un èxit de dansa, tocada per la Colla de Grallers de Pineda.
I després dels actes protocol·laris, amb la presència de l’alcade de Pineda, Xavier Amor, la regidora de Cultura, Sonia Moraleda, el president de l’ACGC, Amador Codina, i el cap de colla, Joan Burjons, es va procedir a desvetllar el resultat de la votació de totes les colles per l’elecció del nou Hereu de la Comarca, que agafaria el relleu al gegant de Pineda, Guerau I. I va sortir escollit en Bernat Estornell, de la Colla de Geganters de Malgrat de Mar.
A continuació, la colla de Geganters i Grallers de Pineda de Mar oferí al pavelló de Can Xaubet un bon dinar a totes les colles participants.
Cal destacar que va ser un gran dia geganter per a tota la comarca, per al poble de Pineda de Mar i, en especial, per a la colla de Geganters i Grallers de Pineda, que va veure com, després de molts mesos de preparació i nervis, se celebrava una gran trobada.
Ara toca esperar la propera, a Malgrat de Mar.

Text i fotos: Joan Burjons, cap de la Colla de Geganters i Grallers de Pineda de Mar