Llei de transparència i nova normativa fiscal

Ha entrat en funcionament la normativa de la Llei de Transparència per a les subvencions rebudes per part de l’Administració Pública, i a partir del 2015 entra en vigor la nova normativa fiscal que afecta totes aquelles entitats amb NIF propi.

transparenciaA nivell de la LLEI DE TRANSPERÈNCIA, que entra en vigor a partir del 10 de desembre 2014, què s’ha de declarar?

Pel total de subvencions rebudes i contractes de l’administració publica superior a 100.000 € durant l’any, o bé quan rebeu subvencions per un total superior a 5.000 € i que suposi com a mínim el 40% dels ingressos anuals de l’entitat.

Qui compleixi els anteriors requisits haurà de fer públic, directament a la pàgina web de l’entitat o per qualsevol altre mitjà de comunicació i difusió de l’entitat, l’import rebut de les subvencions o contractes concedits per part de l’Administració Pública, l’ús que es fa dels diners rebuts i les funcions que desenvolupen els seus directius, així com l’estructura de la junta.

L’incompliment de la normativa de transparència serà sancionat amb una multa de 6.000 € a 12.000 € i la suspensió a no rebre ajudes públiques en un període de 5 anys.

D’altra banda, hi ha la nova NORMATIVA FISCAL que entra en vigor l’1 de gener de 2015. Aquesta nova normativa afecta totes les entitats sense afany de lucre que tinguin NIF propi, siguin de l’àmbit que siguin i tinguin la capacitat que tinguin. A què ens obliga aquesta nova normativa?

1.- A finals de febrer de 2015, s’ha a presentar el MODEL 347 i declarar, a més dels clients i proveïdors als quals hem facturat o que ens han facturat més de 3.005,06 € durant l’any 2014, també l’import de les subvencions rebudes per part d’organismes públics, sigui l’import que sigui. Per tant, a partir de l’any
2015, i a finals de febrer de cada any, s’haurà de fer la declaració del model 347 amb les dades de l’any anterior.

2.- Obligació de portar la comptabilitat de l’associació amb el nou Pla General Comptable.

3.- Obligatòriament, durant el mes de juliol s’haurà de presentar l’IMPOST DE SOCIETATS. Cal comentar que aquest impost no s’haurà de presentar fins al juliol de 2016, una vegada tancat l’exercici fiscal del 2015, a 31.12.2015. S’hauran de posar tots els ingressos, les despeses, els actius, etc. que hagi tingut l’associació durant l’any. No obstant això, les subvencions i donacions rebudes no tributen, però hi ha alguns ingressos que tributaran el 25%, com per exemple la venda de loteria, els beneficis de les barres dels bars de Festa Major, etc.

4.- Continuen estan exemptes d’IVA. No obstant això, a partir de 2015, les entitats sense afany de lucre no hauran de demanar l’exempció d’IVA, perquè automàticament i obligatòriament es declararan com a exemptes.

Aquesta normativa ens obliga a un canvi radical de gestionar la nostra entitat i a estar controlats per la Hisenda Pública.

Comporta el canvi d’hàbits de l’entitat i a portar un control més exhaustiu. Ens ocupa més temps personal, ja que portar la comptabilitat de l’entitat no és una tasca fàcil, sempre que tinguem dins de l’entitat gent capacitada per exercir aquesta tasca i la responsabilitat que representa.

Estem davant d’un canvi radical de gestió de l’associacionisme sense afany de lucre, amb una major complexitat, dedicació i amb tots els requisits que això comporta per estar dins la legalitat en la qual ens han posat.

Des de l’Agrupació, us intentarem donar la màxima informació per enfrontar-nos a aquest nou repte. Per a qualsevol dubte o aclariment, us podeu posar en contacte amb nosaltres a través del correu transparencia@gegants.cat, i us ajudarem amb molt de gust.

Documentació addicional