Festa de comiat de Cervera, Ciutat Gegantera de Catalunya 2014

Aquest passat dissabte, 22 d’agost, el grup de Geganters i Grallers de Cervera vam celebrar la festa de comiat de Cervera Ciutat Gegantera.


Comiat2
Després de més d’un any de tenir l’honor de ser el màxims representants del món Geganter  arreu de Catalunya i més enllà de les nostres fronteres, vam creure oportú que la imatgeria de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (en Pau i l’Alegria i, com no podia ser d’una altra manera, en Treball i na Cultura) tinguessin un bon comiat per part de tots els cerverins.

En aquesta ocasió vam creure  adient fer una jornada de portes obertes durant tot el matí al “quarto” dels Gegants, situat a l’Auditori, on el públic podia encantar-se veient tots els records que la colla  guarda en unes vitrines, per mostrar totes les festes, els pobles, les ciutats i les contrades on hem anat participant, tot mostrant una mica més de la història del Grup de Geganters, format com a tal l’any 1981.

En aquesta jornada matinal, també vam convidar tothom que ho vulgués a provar de portar un gegant, gegantó o capgròs, o, per què no, un cavallet.

En un espai de l’Auditori hi havia una pantalla amb un projector on es podia anar veient tot un seguit de fotos i vídeos relacionats amb Cervera Ciutat Gegantera de Catalunya.

Una de les activitats que més  bona acollida va tenir  per part dels més menuts va ser el taller de pintables, on els nens pintaven un gegant i, després d’enganxar un pal, el convertien en una titella. També el taller de capgrossos va funcionar d’allò més, on ells mateixos es podien fabricar un capgròs, amb ajuda d’ un bon grup de  geganteres. Cal dir que, a tots els nens i nenes que havien participat als tallers, se’ls convidava a participar amb nosaltres a la cercavila de la tarda amb tots els elements que havien fabricat al matí.

Comiat1A les 12, i després d’ unes paraules de benvinguda per part dels representants de la Paeria, el senyor Jaume Carcassona i la senyora Ainhoa Barrionuevo,  va tenir lloc una xerrada sobre el significat dels vestits d’en Treball i na Cultura i tots els seus brodats,  que ens va oferir la seva creadora, Griselda Karsunke. Una xerrada molt interessant i, a la vegada, molt emotiva, per la gran passió que desprenia la Griselda quan parlava d’aquests gegants. El grup de geganters/es creiem que aquest acte va ficar la cirereta del pastís de tota aquesta jornada que havíem preparat.

Feu clic aquí per veure l’enregistrament de la xerrada de Griselda Karsunke


Per acabar la jornada matinal vam oferir un assaig obert al públic dels balls protocol·laris, primer amb en Pau i l’Alegria amb el Ball Peuets de Gegant, portats per la secció infantil de la colla. Per acabar, un assaig del Ball d’Aniversari  ballat pels geganters.

Després de dinar i una mica de merescut descans, va arribar l’hora de la cercavila, que  en aquesta ocasió  va transcórrer  com sempre pels carres cèntrics de la Ciutat, però a la inversa de com s’acostuma a fer per la trobada de colles per la Festa Major. Aquesta passejada, l’obrien els gegantons Pau i Alegria, en Treball i na Cultura, acompanyats pels músics de la colla, desdoblats per a l’ocasió. Seguidament ja els acompanyaven tota la imatgeria de Cervera: els gegantons Joan Balaguer i Margarida de Montclar, els gegants Guillem i Almodis, el Roger de Fonollar i la Nasa  Tabaco i, tancant, l’altre grup de músics amb tots els nens que portaven els capgrossos i elements dels tallers del matí.

En arribar a la plaça de la Universitat, i després que l’speaker Oscar Marsinyach fes un agraïment a totes les administracions, com ara la Paeria de Cervera, la Diputació, el departament de Cultura de la Generalitat, l’obra social la Caixa,  els patrocinadors, col·laboradors, voluntaris i totes les entitats  que han fet possible que Cervera Ciutat Gegantera de Catalunya 2014 esdevingués una realitat, donà pas a una petita mostra de balls.

Comiat3Per començar, els Geganters de Cervera ens van oferir el ball Almodis…..Ballem? ballat amb les dues parelles de gegants de Cervera; seguidament, el grup de gralles i tabals dels Geganters van tocar una peça per convidar a ballar tots els nens i nenes que duien un capgròs fet als tallers del matí, un moment molt entranyable.

La regidora de la Paeria, Ainhoa Barrionuevo, ens va adreçar unes paraules, tot explicant com ella mateixa havia participat de la festa de proclamació de Ciutat Gegantera i de la importància que havia tingut per a la ciutat, i donà pas als més menuts amb el ball Peuets de Gegant,  ballat amb en Pau i l’Alegria.

En aquest moment prengué la paraula el senyor Amador Codina, president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC), que donà rellevància a totes les sortides que els geganters havíem fet fins al moment, que sumen un total de 26 actuacions fetes amb la imatgeria de l’Agrupació arreu del territori català, com també les tres sortides internacionals: Timisoara (Romania), Milà (Itàlia) i  Torí (Itàlia). El colofó final, com no podia ser d’una altra manera, el ficaren els gegants Treball i Cultura amb el Ball d’Aniversari, ballat per última vegada a la nostra ciutat pels geganters de Cervera.

Comiat4Per acabar, al Grup de Geganters de Cervera només ens queda donar les gràcies de tot cor a totes aquelles persones que han estat al nostre costat donant-nos suport i ajudant-nos a tirar endavant, i agrair molt especialment la bona acollida que tenim cada vegada que traiem els gegants al carrer. Per nosaltres, veure la cara d’alegria que poseu petits i grans al pas d’aquests personatges, tan estimats per tots nosaltres, fa que donem per molt ben emprades totes les hores que hi dediquem.

Gràcies per tot. Ens veiem pels carrers de la Ciutat.


Text i fotos
: Grup de Geganters i Grallers de Cervera