La comissió educativa presenta “Gegants a l’Escola” a Tarragona

Divendres 16 de setembre a la tarda i en plenes festes majors de Santa Tecla, tingué lloc la primera presentació territorial del nostre recent estrenat projecte educatiu “Gegants a l’Escola”, a la sala d’actes de la Casa de la Generalitat a Tarragona, al carrer Major de la ciutat, que com recordareu és un material didàctic per introduir el món dels gegants, capgrossos i música d’acompanyament a les escoles de Catalunya, i que ha estat creat per la comissió educativa de l’Agrupació.

En aquesta ocasió l’acte fou presidit pel director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Sr. Jordi Agràs, pel regidor de cultura de l’Ajuntament de la ciutat, Sr. Josep M. Prats, per l’inspectora d’Ensenyament i presidenta de l’Òmnium Cultural del Tarragonès, Sra. Rosa Maria Codines, i pel nostre president de l’ACGC, el Sr. Amador Codina.

Tal com es féu a Sant Feliu de Llobregat el dia de la primera presentació oficial, l’acte també fou inaugurat pel president de l’entitat qui destacà la importància del projecte i d’haver començat la roda de presentacions territorials a la ciutat de Tarragona, en plena ebullició de la seva festa major on els gegants, capgrossos i grallers hi tenen un paper fonamental.

Després de l’inici de l’acte, el coordinador de la comissió i de l’equip d’autors Marcel Pallejà presentà l’equip format per Josep Torrella, Dora Rodríguez, Rosa Simeon i Loli Melero, i explica la història del recorregut del projecte didàctic fins al dia de la seva presentació. Seguidament la resta d’autors anaren presentant el material geganter creat per ser treballat, preferentment, als centres escolars, i que ofereix tot un ventall d’eines i estratègies per tal que els infants s’apropin, descobreixin i gaudeixin de la realitat històrica, cultural i social de la tradició gegantera. I per la seva estructura i contingut, “Gegants a l’escola” esdevé un suport ideal per als treballs per projectes que es realitzen a les aules del nostre país.

20160916-tarragona_gegantsescola_vista-general-sala-presentacio-reduidaEls autors van mostrar al públic el projecte en els seus dos formats: dossier PDF per treballar-lo de la manera més tradicional, i opció interactiva per a ordinador, on es troben la major part de les activitats del dossier per ser treballades digitalment, així com tots els textos de suport i els contes que poden ser llegits en pantalla o escoltats en gravació, així com altres recursos de suport didàctic. Tal com van fer el dia de la presentació a Sant Feliu, els autors van destacar l’incorporació, en el format interactiu, d’una petita pantalla on s’interpreten el llenguatge dels signes per a persones sordmudes, per donar al projecte una difusió més universal amb una voluntat integradora, arribant a persones amb dificultats auditives.

Destacaren també que “Gegants a l’escola” engloba la programació curricular de primària amb les competències que es treballen en totes les activitats, textos sobre la història i actualitat del món geganter elaborats per la Sra. Meritxell Royuela, membre també de la comissió però que no pogué estar present a Tarragona, i un gran recull d’activitats agrupades en els tres cicles d’educació primària que porten incorporades orientacions per als mestres que les han de treballar.

Els autors van expressar, com ho van fer a Sant Feliu, que “Gegants a l’escola” ha nascut com un projecte obert, un projecte que anirà creixent tal com ho fa el món de la pedagogia, i que convida a fer néixer l’esperit geganter a totes les escoles de Catalunya per tal que el món geganter tingui “un futur més brillant del que ja té en el nostre present”. El president Amador tancà la presentació dels autors amb l’agraïment als autors que han dedicat molts anys i esforços per presentar un material tan dignament elaborat, i explicà com es distribuirà gratuïtament entrant i registrant-se al web www.gegantsalescola.cat.

Després de la presentació del material, prengueren la paraula les autoritats començant per la inspectora d’Ensenyament i presidenta de l’Òmnium Sra. Codines qui agraí la dedicació i esforç dels autors per haver creat un material tan valuós i necessari en el món escolar català, tant per promocionar la cultura tradicional com per cohesionar la llengua del nostre país dins de l’escola, i destacà la importància dels centres educatius que treballen el nostre patrimoni cultural. Tot seguit el regidor de cultura Sr. Prats felicità els autors i l’Agrupació per la iniciativa i lloà, també, el fet que hi hagi escoles que tenen colles geganteres pel que significa per al futur de la cultura tradicional ciutadana i del país, recordant l’origen geganter en les festes de Corpus. Tancà l’acte el director dels SSTT de Cultura de la Generalitat a Tarragona, el Sr. Agràs, qui s’afegí a les paraules de les autoritats i destacà l’esforç que estan fent entitats cíviques i culturals, i per damunt de totes, les escoles per assegurar la nostra identitat de país.

Una copa de cava serví per fer el brindis final i per desitjar que el material es vagi escampant per tota la geografia catalana, esperant la propera presentació territorial de “Gegants a l’escola”.

Podeu visualitzar la presentació a través del següent enllaç:

Entrevista a Tarragona Ràdio a Marcel Pallejà, coordinador de la comissió educativa (16/09/2016 11:30):