Les joies de na Cultura

Per fi s’han pogut fer tal com estaven pensades. No és per menysprear les que han portat fins ara, que feien el fet (sobretot, hem d’agrair a l’aleshores Gremi de Joiers de Catalunya, ara Col·legi de Joiers de Catalunya, que ens les regalessin).En aquella època, la feina va ser nostra per arribar a fer aquest gegants (vegeu el butlletí corresponent de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Allí explicava que, com tot allò que porten en Treball i la Cultura, les joies també tenen el seu significat: representen la joieria catalana i els joiers que, apart de ser grans artesans, en molts casos han sigut i són uns grans artistes.

L’anell representa la joieria de l’època clàssica, més o menys a mitjans del segle XIX. En aquella època,l’anell que es regalava a les noies en prometre’s en matrimoni normalment portava una perla que representava la puresa d’una verge abans de casar-se.En els cassos en què hi hagués més possibilitats econòmiques, quan la família del nuvi tenia més diners, la perla s’envoltava de pedres precioses, brillants, maragdes, safirs blaus, robins, etc. En el nostre cas, l’hem envoltat de caboixons de safirs blaus. Aquesta manera de presentar o tallar les pedres s’ha fet des de molt antic. Les pedres es presenten llises, sense tallar en facetes, i resulten molt intenses de color, amb una brillantor natural.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Les arracades i el penjant representen l’època modernista per la manera com s’han realitzat.El modernisme a Catalunya va ser també molt rellevant i va donar grans mestres. Estan fets com si fos l’estil de l’esmalt “cloisonner” o alveolat, que ja feien servir els bizantins. Com que en el modernisme es feien servir formes geomètriques i també plantes, figures (sobretot formes femenines) i també insectes, em va fer molta il·lusió fer una gran papallona aguantada per un collar amb rodones i cadena; les arracades tenen forma geomètrica.

Per acabar, en representació de l’època actual, vaig demanar a una joiera que tinc molt a prop i que també ha realitzat totes les altres peces que fes una polsera amb el seu propi estil de l’any 2016. Aquesta peça és de plata amb fòssils d’amonites i ha estat feta per Anna Gol Karsunke.

Les arracades i la papallona són fetes amb coure daurat. El collar,la cadena i l’anell són de bronze daurat.

Text: Griselda Karsunke
Fotografies: Gerard Picó