XXVII Trobada Comarcal del Maresme 2017

Una vintena llarga de colles vingudes des de la Tordera fins al Besòs, es van reunir el passat 29 d’octubre a Cabrils per celebrar la que és, per excel·lència, la festa dels gegants i geganters de la comarca: la Trobada Comarcal dels Gegants del Maresme. Enguany, i sota l’hereuatge del gegant Esteve, els gegants maresmencs van desfilar pels costeruts carrers del poble, envoltat pels turons d’en Cirers i de Montcabrer. Ja a la plantada es respirava l’aire conspiratiu per mirar d’esbrinar qui seria el proper hereu de la comarca i, de rebot, quina població els hi tocaria apuntar al calendari a les colles del Maresme. Si bé és cert que d’uns anys ençà algunes colles fan campanya per a ser escollides, la comarca es distingeix per escollir el pròxim hereu amb el vot secret de les colles -tal com feien fins a l’any 2010 amb les pubilles-, essent candidats tots els gegants allà presents.

Sota un sol de justícia, impropi de l’època de l’any, més d’una cinquantena de figures maresmenques s’arrenquen poble amunt al so de les gralles, els timbals, i els flabiols; l’instrument tradicional i popular, i amb presència centenària, de la comarca. Després de albirar la Parròquia de la Santa Creu, al capdalt del carrer Maria Teresa, arriba la planera a la cercavila, fet que fa que les figures tornin a dansar després d’una cercavila marcada per les pujades. Uns quants revolts de faldilles, alguns tocs de gralla i tabal, i les colles arriben al pàrquing dels Horts de Santa Creu, on tindria lloc l’elecció del nou hereu i la Dansa del Maresme.

Un cop totes les colles a lloc, plantades a la banda de mar i la de muntanya, i amb els amfitrions al bell mig, se senten aquelles paraules que tan bé defineixen la comarca: “Des de la Tordera, i tot seguint la serralada litoral…”. Sonen les gralles i ja hi som; comença la Dansa del Maresme. La dansa, obra d’Aniol Noguera i Santi Prat, va ser estrenada al complet el 2004 a El Masnou -la peça com a tal va ser presentada dins la 13a Trobada Comarcal a Calella-, i vol emular la bona relació històrica dels pobles de mar i els de muntanya, que interactuen entre ells per acabar conformant el que avui coneixem com la comarca del Maresme.

Acabada la dansa és el torn de desvetllar el secret a crits del matí: qui serà el nou hereu de la comarca? La mirada es dirigeix cap a l’entrada del pàrquing, on apareix al so del tabal en Brolla, la figura de foc del porc senglar dels diables de Cabrils, que, un cop recollits l’Oliver i la Maria, els gegantons del poble, va començar a rondar els gegants allà presents. Pocs instants de tensió després, es va aturar davant el gegant Feliu d’Alella i una pluja de confeti es va barrejar amb la reacció eufòrica i d’alegria de la colla alellenca. En Feliu d’Alella, Hereu del Maresme 2017!

La canalla de la colla amfitriona va fer entrega del faixí blau al nou hereu de la comarca i amb un ball de les dues colles, seguit d’un ball conjunt de tots els participants, geganters i geganteres es van acomiadar sabent que es retrobarien, just un any després, a la vila vinícola del Maresme: Alella!

 

 

Text i fotografies d’Aitor Garrido.