31a Ciutat Gegantera de Catalunya

Al so dels voladors i el tradicional Toc de Matinades, interpretat pels grallers Els Ginjolers, despertava Sant Climent de Llobregat preparant-se per un cap de setmana que quedaria marcat a la història del poble; donava inici el cap de setmana on Sant Climent seria proclamat XXXI Ciutat Gegantera de Catalunya.

Dissabte al matí, dedicat als més petits, els voltants de la plaça de la Vila es van omplir de jocs, activitats i tallers per a la canalla. Culminava així el projecte que havia dut i apropat la Ciutat Gegantera de Catalunya i el seguici festiu climentó a l’escola. Just quan el sol es trobava més perpendicular a la plaça, i al so de La Banda del Gínjol, el Situ va fer acte de presència a la plaça. L’estima de la canalla cap a aquesta figura, que poc es deixa veure fora de festa major, va quedar plasmada en veure els menuts abandonar tot allò que estaven fent per còrrer cap a ell i rodejar-lo. Si bé és cert que tothom està acostumat a acabar ben remullat durant la cercavila d’aquest peculiar element festiu, enguany es va viure un fet excepcional en veure la canalla carregada amb pistoles d’aigua per rebatre les remullades del Situ. Una cercavila ben peculiar, i divertida, on tothom va quedar ben remullat. Amb la tancada del Situ a Cal Segasta, que varis intents va costar, tancàvem un matí dedicat a aquells que, tot i que se’ls tracti molts cops com a futur, són també el present del món geganter.

Ja a la tarda, ben dinats, mentre davant de l’ajuntament es va concentrant el seguici, el so dels dulzaineros trenca el silenci dels carrers de Sant Climent. Els Gigantes de Villava, convidats d’honor de la XXXI Ciutat Gegantera de Catalunya, surten del Casal de Cultura en direcció a l’entrada del poble, on està situat el monument en record de Sant Climent Ciutat Pubilla de la Sardana 2008, on ja els espera la imatgeria de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, i algun que altre veí curiós, per restar a l’espera de l’arribada i la rebuda, de forma simbòlica, del seguici i els gegants locals. Puntuals, i amb els diables Fömarians al capdavant, el seguici arrenca des de l’ajuntament, arribant a l’entrada del poble, girant mitja cua i, amb els convidats intercalats entre el mateix seguici, torna cap a l’ajuntament.

Arribats, la Cobla Sabadell, que durant el seguici havia acompanyat en Climent i la Roser, va oferir una petita audició de sardanes on es va poder sentir, per exemple, la “Sardana dels Gegants de l’ACGC” i “Sant Climent, Ciutat Pubilla”. Per cloure, el “Per Cireres Sant Climent” conjuntament amb la coral La Vall va acompanyar la inauguració de la placa comemmorativa de la XXXI Ciutat Gegantera de Catalunya, ubicada al lateral del parterre de l’Àncora. Encara entre aplaudiments, el seguici va tornar a arrencar, aquest cop per dirigir-se fins a la plaça de la Vila, on oferirien els balls de lluïment.

Encara amb la tonadeta del ball dels gegants de Sant Climent en ment, els convidats de Villava es van anar fent seva la plaça per oferir una magnífica mostra dels seus millor balls, combinant danses amb l’acompanyament dels seus gaiteros i d’altres d’un dels seus espectacles, que van servir per mostrar-nos la diversitat de balls i danses que poden oferir aquestes figures gegantines sense perdre la dignitat. Un dels balls més emotius que es van viure a la plaça, va ser el que la mateixa comparsa havia preparat expressament per agrair als climentons la convidada i rebuda, ubicant alguns dels membres de la colla de Sant Climent al centre de tota la dansa i obsequiant-los amb presents i una experiència única; trobar-se en mig de tantes figures executant una de les seves danses.

Amb la foscor arriba un dels moments que promet ser una de les cireretes del cap de setmana: l’espectacle PATRIMONIALS. Al so del tercer volador ens endinsem de forma fictícia en un telenotícies que ens duu fins al discurs del guardonat durant l’entrega del Premi Nacional de Cultura. Amb la premisa de fer un repàs per les festes més emblemàtiques del país, el guardonat, en forma de capgròs i que fa de conductor de tot plegat, ens porta pels carrers del nucli antic de Sant Climent per acabar visitant festes com els Tres Tombs de Catalunya, les Festes de Sant Pere de Reus, el Carnaval de Solsona, les Festes del Tura d’Olot i la Patum de Berga. Totes elles interpretades i protagonitzades per uns convidats de luxe, entre els que es trobaven el Ball de Prims de Reus, el Ball de Nans del Carnaval de Solsona i els Gegants de les Preses, aquests últims cars de veure fora de casa seva i la seva festa. De nou a la plaça de la Vila, i sota una pluja de confeti, es trencava la màgia que ens havia dut durant gairebé dues hores pel poble i que havia posat en dubte la funció del patrimoni, que ho composa i quina és la seva funció.

És moment de deixar guardades les figures, d’allargar la festa i de gaudir dels concerts. Amb els instruments tradicionals encara presents, obren la tanda amb un ball de gralles Els Vinardells XXL, seguits dels autòctons de La Banddarra i, tancant, el grups de versions Allioli.

Diumenge al matí arrencava de nou al so de la música tradicional, les colles més matineres es creuaven amb La Banda del Gínjol que, interpretant el pasdoble “La Climentona”, voltaven tot despertant els veïns més reticents a sortir del llit. De mica en mica la plaça de la Vila començava a fer goig, i és que Sant Climent mai havia vist aplegades tantes figures, gairebé un centenar. Ja és ben bé que Sant Climent va quedar envaït per gegants, doncs quan aquells que tancaven la cercavila, els Gegants de l’Agrupació, abandonaven la plaça, aquells que l’obrien, els Gegants de Sant Climent, ja arribaven de nou després de voltar pel poble. Una a una, i fins a la quarantena de colles participants, van anar entrant a la plaça al so de La Banda del Gínjol, escalfant l’ambient per al moment culminant del cap de setmana.

Amb el Ball Nou ballat per la colla d’imatgeria, encarregats de dur en Treball i na Cultura durant els darrers mesos, arriba el moment de que la colla amfitriona del cap de setmana se’n faci càrrec de la imatgeria de l’ACGC executant per primer cop el ball Peuets de Gegant, els més menuts amb en Pau i l’Alegria, i el Ball de l’Aniversari, que des d’avui els geganters climentons faran allà on vagin representant el món geganter. Amb les últimes notes del ball, les primeres abraçades, l’alegria dels presents, i sota una pluja de confeti amb els colors identitaris del poble, Sant Climent de Llobregat fou proclamada XXXI Ciutat Gegantera de Catalunya!

Un cop totes les colles que ho van desitjar es van fotografiar, les primeres notes del pasdoble “La Climentona”, interpretat per La Banda del Gínjol, van arrencar la tancada dels gegants, ja una tradició climentona, aquest cop duent també els gegants l’ACGC i amb l’acompanyament dels de Castellbisbal, propera Ciutat Gegantera de Catalunya.

Text: Aitor Garrido

Foto de capçalera: Edgar García