Els gegants de l’Agrupació visiten la Vila Gegantera Gironina

Sota un cel incert que amenaçava pluja, la plaça de la Vila de Breda va començar a omplir-se el passat 3 de juny de bon matí de gegants i geganters disposats a desafiar les previsions meteorològiques. Ben poc hagués dit ningú que ens trobàvem sota risc d’acabar remullats, doncs la imatge d’una trentena de colles allà aplegades omplint les terrasses era més aviat la viva imatge d’una trobada estival.

Seguint amb l’horari previst, els amfitrions van procedir a inaugurar el monument commemoratiu de la XXV Vila Gegantera Gironina al carrer Nou, ben a tocar de la mateixa plaça. La pluja, però, fa el primer avís de remullada i el que havien de ser dues cercaviles lluïdes que haurien omplert Breda de rauxa, es converteix de manera improvisada en una cercavila accelerada, i encapçalada per en Treball i na Cultura, fins a les Escoles, on estava previst que hi finalitzés tot. En aquell moment es va poder apreciar el que, potser, va ser el fet més estrambòtic de la festa; els Gegants de Catalunya, tapats de dalt a baix per la pluja que queia intermitentment, rebien a l’entrada de les Escoles als participants a la Vila Gegantera Gironina, molts d’ells també enfundats per protegir les figures. Amaina, el cel dóna un treva, es desenfunden gegants, i els Gegants de Catalunya i de Breda aprofiten per lluir-se amb la seva entrada davant l’expectació de les colles, ja ubicades per realitzar el ball.

Amb una quantitat minsa de públic però el convenciment de les colles per cloure aquesta edició de la Vila Gegantera Gironina, que marcada per l’aniversari havia d’acabar millor del que havia començat, les gralles sonen i amfitrions i convidats ofereixen el ball conjunt de les colles gironines que oficialitza el traspàs del títol per part, en aquest cas dels gegants de Caldes de Malavella com a amfitrions del 2017, de Vila Gegantera Gironina. Amb les colles encara al lloc on havien finalitzat el ball, en Treball i na cultura van fer acte de presència de nou al centre de la plaça per oferir el seu ball, el Ball Nou, en agraïment a la convidada per part dels amfitrions.

Tot finalitza amb un ball conjunt de totes les colles al so dels músics de les mateixes, l’entrega de records per part de la Colla Gegantera de Breda, i una escampada ràpida de gegants cap al remolc, totalment encertada per risc de pluja que encara amenaçava, i les fotos de rigor, i record, d’algunes colles amb els Gegants de Catalunya. Finalitzava així un matí d’incertesa continuada i marcat, de forma romàntica, per la processó de Corpus que moltes poblacions celebrarien a la tarda; origen de la tradició dels gegants a casa nostra.

Fotos i text d’Aitor Garrido.

Ball de Vila Gegantera