Un gegant austríac a Barcelona

Gegants Samson

Fruit de les relacions que els Gegants del Pi han anat fent al llarg dels anys, aquest juliol un gegant austríac visitarà la ciutat.

És ben sabut que no només a Catalunya hi ha gegants. La majoria de països dels voltants en tenen: a Itàlia hi ha molta tradició de gegants que representen els apòstols, al nord de França i a Bèlgica n’hi ha centenars (molt més alts que els catalans, i portats sovint per més d’una persona), al Regne Unit n’hi ha de lligats a grups de teatre i a Portugal hi ha gegants manotes que ballen a ritme de tabals.

Al món hi ha censats més de 100 països que tenen gegants, repartits en els cinc continents. Figures que sovint van lligades a les celebracions més tradicionals de la zona, alguns cops amb usos religiosos i d’altres surten en festes paganes.

El proper dilluns 16 de juliol, desfilarà per Barcelona el Samson de Murau (Àustria), convidat pels Gegants del Pi. A Àustria tots els gegants es troben localitzats en una petita vall, la Vall del Lungau. Tots ells són solters i representen el personatge bíblic Samsó, que tenia una força extraordinària. Van vestits de guerrers amb casc, armadura, llança i una mandíbula d’ase penjada de la cintura. Hi ha una quinzena de poblacions de la vall que tenen el seu Samsó, alguns dels quals van acompanyats per dos nans que representen “l’home i la dona” (anomenats zwergen) i fan de contrapunt al gegant, que sol passar dels sis metres.

Els Samsons estan documentats des del segle XVIII i només surten per la festa local de cada poble, l’anomenada Prangtag. Només en comptades ocasions s’han pogut veure trobades de Samsons a la vall (conegudes com a Samsontreffen). També molt excepcionals han estat les sortides dels Samsons fora de la vall. El més viatger de ben segur que és el de Mariapfarr, que ja va visitar Matadepera el 1982 i des de llavors les dues poblacions estan agermanades, per la qual cosa se l’ha pogut veure algun cop en aquest municipi vallesà.

La comparsa dels Samsons també és espectacular. Cadascun d’ells va acompanyat per la música d’una banda i precedit per un exèrcit de soldats que disparen salves durant les desfilades. La comitiva sovint compta amb un parell de dones que reparteixen licor tradicional entre els assistents a la passejada.

El Samsó de Murau es troba documentat des del 1746. El que visitarà la nostra ciutat és del 1949. És el més antic que es conserva a la població, ja que Murau és l’únic poble de la vall que té dos Samsons. El nou, que és el que normalment viatja, és del 2005.

A partir de les 11h el Samson es podrà veure exposat al vestíbul del Palau de la Virreina i a les 18.30h començarà la desfilada de la comitiva, tot lluint-se en solitari pel centre de la ciutat. Cap a les 19.30h l’acte finalitzarà a la plaça del Rei.

Associació d’Amics dels Gegants del Pi

www.gegantsdelpi.cat / gegantsdelpi@gegantsdelpi.cat

Facebook: Els Gegants del Pi / Instagram i Twitter: @gegantsdelpi

Gegant Samson Murau