La Llacuna s’internacionalitza

El cap de setmana del 14 i 15 de juliol va tenir lloc, a La Llacuna, la XXIV Trobada de Gegants i Capgrossos de La Llacuna que aquest any va tenir un d’allò més internacional amb la participació de 13 colles geganteres vingudes de tot Catalunya, Bèlgica i Àustria. Des de Bèlgica va participar el gegant Pierre Paulus de Chätelet i des d’Àustria el Samsó de Murau acompanyat per la guàrdia armada Murauer Bürgergarde. S’ha de dir que aquest gegant Samsó mesura uns 6 metros d’alçada i gaudeix del distintiu concedit per UNESCO de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat juntament amb la tipologia de gegants Samsó d’Àustria. S’ha de dir que aquests dos gegants era la primera vegada que visitaven Catalunya.

La participació d’aquesta colla austríaca i belga, a La Trobada gegantera de La Llacuna, va ser fruit dels intercanvis culturals que la colla de  geganters i grallers de La Llacuna va realitzar l’any 2016 i 2017 respectivament els quals van ser molt enriquidors i es van assentar les bases per més intercanvis en un futur.

Aquest esdeveniment va donar el seu inici el dissabte 14 de juliol a les 18:30h de la tarda, a la Plaça Major de La Llacuna,  on van tenir lloc un balls de lluïment dels gegants Andreu d’Ancosa i Maria de Vilademàger de La Llacuna, del gegant Pierre Paulus de Châtelet (Bèlgica) i del gegant Samsó de Murau d’Austria. La Plaça Major de La Llacuna es va omplir d’encuriosits per veure i gaudir d’aquestes representacions culturals de dos països europeus amb una gran tradició gegantera com són Bèlgica i Àustria. Posteriorment, a la Casa de la Cultura, hi va haver una recepció oficial per part de l’Ajuntament de La Llacuna, intercanvi de records i seguidament la inauguració de l’exposició “Un passeig per la Cultura gegantera belga i austríaca”. Per finalitzar la jornada, a les 20:00h a la Plaça Major, es va poder gaudir d’un concert de gralles i tabal a càrrec del Grup Penedesenc “ELS VINARDELLS” els quals van fer dansar públic i gegants.

La imatgeria va quedar guardada a l’interior de l’Església de Santa Maria de La Llacuna.

Diumenge 15 de juliol es van celebrar els actes centrals de la XXIV Trobada de Gegants i Capgrossos de La Llacuna amb la participació de 10 colles d’arreu del territori català a més de la colla de Châtelet (Belgica), el gegant Samsó de Murau (Àustria) amb el seu cos de guàrdia i la colla gegantera local. La programació d’aquesta jornada tant especial va començar a les 09:30h amb la benvinguda de totes les colles assistents. A les 11:30h hi va haver la tradicional cercavila pels carrers de La Llacuna fins arribar a la Plaça Major. Durant tot el recorregut, hi havia parades tècniques a on la guàrdia armada Murauer Bürgergarde realitzaven una espectacular representació amb la seva formació i els seus rifles històrics Mosin Nagant que són una recreació dels verdaders i que disparen munició de salva.

Al voltant de les 13:00h, una vegada es va arribar a la Plaça Major, es va poder gaudir dels balls de lluïment de cada entitat gegantera participant. Els últims en mostrar el seu ball va ser el gegant Pierre Paulus de Châtelet i per finalitzar el seguit d’actuacions va fer entrada la guàrdia armada Murauer Bürgergarde, que acompanya el gegant Samsó de Murau, tot desfilant fins al punt central d’aquesta plaça porxada a on es va poder veure com, l’impressionant gegant Samsó de Murau de 6 metres d’alçada, dansava a ritme del vals tocat per l’acordió que l’acompanya. A continuació la Murauer Bürgergarde va realitzar les protocol·làries salutacions i mostres d’agraïment i honor a l’alcalde de La Llacuna, al cap de colla dels gegants de La Llacuna, als portadors dels gegants Samsó, al representant de la comitiva austríaca, al poble de La Llacuna i a totes les colles participants a la Trobada Gegantera. Aquest acte va constar de la formació de la Guàrdia armada, la preparació de les armes de Salva, paraules d’honor del Comandant i una disparada a l’aire i s’acaba amb un brindis amb el tradicional Snap que és un xarrup de destil·lació casera que pot ser de whisky, coñac, poma, etc.

Posteriorment van tenir lloc els parlaments i per finalitzar aquesta Trobada Internacional de Gegants va tenir lloc un ball conjunt de totes les figures.

Text i fotografies: Colla gegantera de La Llacuna