Gegants, la revista, reneix i es recrea

La revista Gegants, que l’any vinent celebrarà el seu 35è aniversari, ha fet un canvi de disseny i de format en el seu número 130. Aquesta és una revista produïda per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya per tal de fer promoció i estudi del món geganter i de tot el folklore que l’envolta.

El nou disseny, elaborat per Víctor Riba amb la complicitat de la mateixa Agrupació, ha intentat recuperar la essència de la publicació d’uns anys enrere. En quant als continguts s’està intentant donar presència a les recerques de figures i festes històriques. Tanmateix també s’aposta per la participació tant de colles com d’il·lustradors amateurs. En aquesta ocasió s’han publicat il·lustracions de Jaume Casanovas d’Arenys de Mar (vinculada a la llegenda del Noi de Tona) i Samuel Suàrez de Barcelona. I com cada número es publica el ninot del veterà Jaume Capdevila, “Kap”. Tanmateix també es deixa cabuda al pensament amb la publicació d’articles reflexius com és en aquest cas “La pedagogia de la mascareta”.

En quant als continguts destaquem els següents:

  • Gegants centenaris de Súria, d’Albert Rumbo
  • 90 anys dels gegants de Sant Hilari Sacalm, de David Tristany
  • Gegantons de Cal Cervera de Vilafranca del Penedès, de Jordi Miralles
  • Segona i darrera entrega dels centenaris de Torroella de Montgrí, de Xavier Cordomí
  • Tarasques, tortugues, coques i cucaferes, de Jan Grau. Una sèrie d’articles que tindran continuitat en el número 131.
  • Ecos de Societat. On es relata la desescalada festiva dels diversos municipis de Catalunya.
  • Sanjosex i els gegants, de Josep M. García.
  • Entrevista a Meritxell Royuela, gegantera i metgessa que ha tractat directament amb malalts de la Covid-19.
  • Conte “Els gegants en el temps del Coronavirus”, de Joan Company i amb il·lustracions de Josep Giró i Oriol Company.

Des de la comissió de la revista i edicions de l’Agrupació s’espera poder continuar aportant el granet de sorra al món de la cultura popular amb edicions de caràcter d’estudi i promocional. La revista ens avança que de cara el proper número hi hauran continguts vinculat els 80 anys dels gegants de Vilanova-La Garriga i la restauració dels Gegants de la Font Vella d’Igualada.

Per més informació podeu accedir al web www.gegants.cat/revista