CatalàBasqueAnglèsFrenchCastellà

Agenda gegantera

DISSABTE 31 DE DESEMBRE DE 2015

 

 • L’AMETLLA DE MAR (Baix Ebre).- Festa Major La Candelera

 

Passejada de Capgrossos

09,30h.- Inici de la passejada dels capgrossos, amb la participació de xanquers i Sisquet Calero.

 

 • ATH (Bèlgica)

 

Presentació del Calendari de Gegants (Bèlgica i França)

15,00h.- Presentació oficial del Calendrier de Géants 2015, a la Maison des Géants, acte que comptarà amb la presència d’una petita representació catalana.

Aquest calendari que editen anualment la Maison des Géants d’Ath i la Ronde des Géants del Nord de França, conté les activitats geganteres belegues i franceses.

 • BARCELONA-Vila de Gràcia – XXII Festiva Folk Internacional “Tradicionàrius” – Foguerons de Sant Antoni “Gràcia-Sa Pobla”

Cercavila de Cultura Popular

20,30h.- Des de la plaça de la Vila: Inici de la Cercavila de Cultura Popular, amb la participació de gegants de Gràcia, els caparrots (capgrossos) d’Albopàs de Sa Pobla (Mallorca), i xeremiers.

Per acabar amb les activitats del Cap de setmana de les Illes i l’Alguer, els Glosadors i Xeremier de Mallorca voltaran pel Mercat de l’Abaceria i la Llibertat dins el cicle Folk als Mercats el dissabte 31 a les 12 h.

Però aquesta no és tota la programació dels Foguerons de Sant Antoni a Gràcia, ja que hi ha moltes més activitats programades per la Federació de Fogueronsque podeu descarregar-vos aquí.

12,00h.- Als Mercats Lesseps i Abaceria • FOLK ALS MERCATS amb glosadors i xeremiers

FOGUERONS: 20.30 h Cercavila de la plaça de la Vila fins a la plaça de la Virreina 23.00 h A la Plaça de la Vila, ball de bot amb Ballugall i Aires de Monti-sion

Des de l’any 1993, el barri de Gràcia acull els Foguerons de Sant Antoni, una festa de tradició mallorquina. Del 28 al 31 de gener podreu celebrar aquesta festa tal com ho fan a la vila de sa Pobla de Mallorca sense moure-us de Barcelona. Al llarg de quatre dies, es duran a terme degustacions de productes mallorquins al CAT i a les places del Diamant i de la Virreina; la cercavila de cultura popular amb colles de Mallorca, València i Gràcia, i diverses activitats musicals al CAT, a la plaça de la Virreina i als mercats de l’Abaceria i la Llibertat. També tindrà lloc el tradicional acte poètic a la plaça del Nord i diferents exposicions a la seu social de la Fundació de Festa Major de Gràcia i al Centre de Cultura Popular la Violeta de Gràcia, espai que també acollirà un espectacle de titelles per als més menuts. L’espetec final de la festa serà l’encesa de foguerons, fogueres que cremaran a diverses places del barri.

 

 • BARCELONA (Barcelonès).- Festes de Santa Eulàlia

 

Exposició: “El Seguici de Manresa”

10,00h.- Des d’avui i fins el dia 14 de febrer, restarà exposat al Palau de la Virreina, el “Seguici Festiu de Manresa”.

Manresa compta amb un patrimoni festiu amb una llarga tradició històric i un ampli reconeixement ciutadà. La imatgeria és patrimoni de tota la ciutat i es regula pel Reglament de funcionament de les Figures de Manresa. Cadascuna de les figures d’aquesta imatgeria va acompanyada de la seva música i els seus balls propis, que configuren un conjunt immaterial molt rellevant. El conjunt geganter és càrrec dels Geganters de Manresa i el bestiari del correfoc, de Xàldiga Taller de Festes, dues entitats que vetllen per mantenir viu i actiu aquest patrimoni.

 

 • BORRIANA (La Plana Baixa, País Valencià).- Festes de Sant Blai

 

VIII Aplec de Gegants i Cabuts, amb la participació de gegants catalans

Matí:

11,00h.- Inflables i taller de construcció de cabuts, a la plaça de la Mercè.

12,00h. Plantada de gegants, al carrer de Sant Blai.

Tarda:

17,00h.- Inici de la passejada de gegants i cabuts.

18,00h.- Entrada a plaça, balls de lluïment i ballada final, a la plaça Major.

Colles participants: 11.- Alcalà de Xivert, Artana, Benicarló, Borriana, Monòver, Onda-Colla Sant Roc, Paiporta-Grup de Danses Sant Roc, Tortosa, Vall d’Uixó, Vinaròs, i els gegants amfitrions de Borriana.

 

 • CALAFELL (Baix Penedès).- Festa Major petita La Candelera

 

Trobada de Gegants i Capgrossos

17,00h.- Inici de la passejada de gegants, que sortirà des de la plaça de Catalunya.

Colles participants: 5.- Alcover, Montblanc (no s’especifica colla), Ripollet, Sant Boi de Llobregat (no s’especifica colla), i els gegants amfitrions de Calafell.

 

 • CENTELLES (Osona).- XVIIIè Cau de Bruixes

 

Passejada de Gegants

11,30h.- Passejada dels gegants Cent i Teies, amb l’acompanyament dels grallers de Centelles, pels carrers del nucli urbà.

Mercat màgic, tallers, activitats familiars, cercaviles, bosc de les fades, espectacles esotèrics,

màgia, rituals, carrers temàtics…

 

 • GRANOLLERS (Vallès Oriental).- Mitja-Marató Granollers-Les Franqueses-La Garriga

 

Cursa de Gegants

17,00h.- Mostra de gegants participants a la curs, a la Troca (Centre de Cultura Popular i Tradicional).

18,00h.- Passejada de gegants.

19,00h.- Sortida de la Curs de Gegants, des de la Fonda Europa.

Mitja Marató Granollers-Les Franqueses-La Garriga. Tarda Tradicional “Cursa de Gegants” amb motiu de la Mitja Marató Granollers-Les Franqueses-La Garriga.

La tradicional Cursa de Gegants, un acte organitzat per l’Associació Esportiva La Mitja, que convida prop d’una vintena de colles geganteres del Vallès, i compta amb en Cosme i na Damiana, els Gegants Vells de Granollers, com a amfitrions.

La sortida de la Cursa de Gegants.

Segons explica l’entitat Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers, la Cursa de Gegants es va iniciar a principis dels anys 90, quan només hi competien els gegants dels dos municipis que llavors participaven a La Mitja, el gegant Magí de la Garriga i el gegant Biscarri de la Colla de Blaus de Granollers.
Amb el pas del temps, però, la cursa ha anat creixent i evolucionant fins a comptar amb més d’una vintena de colles geganteres que participen en una cursa enguany dividida en dues categories i que, des de fa uns anys, compta amb la presència dels Gegants Vells de la ciutat.
L’acte s’iniciarà a les 17h amb una petita mostra de tots els gegants participants a La Troca, Centre de Cultura Popular i Tradicional. Finalitzada la mostra, cap a les 18h, es durà a terme una passejada de lluïment encapçalada pels Gegants Vells de Granollers, que guiaran a tots els participants fins al punt de sortida de la cursa, la Fonda Europa. A les 19 de la tarda hi haurà la cursa, que per primera vegada es dividirà en dues categories: gegantons i gegants. En acabar, totes les figures participants tornaran en cercavila fins a la Troca, on es lliuraran els obsequis i recordatoris, i en Cosme i na Damiana ballaran.

Gegants participants a la cursa: Llinars del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Lliçà d’Amunt, Castellcir, Canovelles, Castellterçol, Lliçà de Vall, Vilassar de Mar, Cervelló, la Garriga, Vilanova del Vallès, Gualba, la Roca del Vallès, el Cabró de les Franqueses, l’Esplai Panda de Montornès del Vallès, els Gegantons dels Blaus de Granollers, el Farras dels Blaus, el Taller Sarandaca, en Galí dels Blancs de Granollers i Biscarri dels Blaus de Granollers.

 

 • SALOU (Tarragonès).- Festa Major d’hivern

 

Cercavila d’Elements Populars – Tallers de la Xarxa de Cultura Tradicional Catalana

Matí: Cercavila d’Elements Populars

11,30h.- Inici de la Cercavila d’Elements Populars, que sortirà des de davant del Teatre Auditori de Salou (TAS), amb la participació dels gegants i capgrossos.

12,15h.- Ball de lluïment de les colles de la cercavila, a la Torre Vella de Salou.

Tarda: VIII Mostra i Tallers de la Xarxa de Cultura Tradicional Catalana de Salou:

De 17 a 20h.- Al passadís del Teatre Auditori de Salou:

 

 • La Mulassa i els Nanos i el Ball de Bastons de Salou.

 • Ball de Diables Maleïts i Bruixes “Latemó” de Salou.

 • Contrapunt d’Onades.

 • Gegants de Salou i Canons d’en Pascual.

 • Grup Esplai i Morena de Salou.

 • Grup de Dones de Salou (Puntaires)

 • Associació Salou Teatre.

 • Grallers La Tarota.

 

 

 • SANT VICENÇ DE MONTALT (Maresme)

 

Passejada de Capgrossos amb motiu del centenari de l’avi Pera

10,30h.- Plantada de capgrossos, a la plaça del Poble.

11,00h.- Passejada de capgrossos.

La Colla de Geganters i Grallers de Sant Vicenç retrà homenatge a n’Antoni Comas Nogueras, conegut popularment com l’avi Pera, amb motiu del seu centenari, amb una passejada de capgrossos.
La cita és a la plaça del Poble, on a 2/4 d’11 del matí es farà la plantada de capgrossos amb la participació de les figures de la colla de Sant Vicenç. A les 11 del matí, s’iniciarà la passejada que es dirigirà cap al carrer Sant Isidre amb l’acompanyament musical dels grallers de la vila. Després de recollir a l’avi Pera al seu domicili, i si la seva salut li ho permet, tots plegats enfilaran el camí de tornada cap a la plaça del Poble, on se serviran un refrescos.

Organitza: Colla de Geganters i Grallers de Sant Vicenç de Montalt.


DIUMENGE 1 DE FEBRER DE 2015

 

 • L’AMETLLA DE MAR (Baix Ebre).- Festa Major La Candelera

 

Passejada de Capgrossos

09,30h.- Inici de la passejada dels capgrossos, amb la participació de xanquers i Sisquet Calero.

 

 • BOTARELL (Baix Camp).- Festa Major La Candelera

 

Passejada de Gegants

Matí

 

 • PERAFITA (Osona).- Festa de la Candelera i Festa del Cavall del Lluçanès

 

Benedicció de Cavalls i Carruatges, i Cercavila

11,30h.- Benedicció de Cavalls i carruatges, i tot seguit cercavila amb la participació de gegants.

 

 • SALOU (Tarragonès).- Festa Major d’hivern

 

XXIX Trobada de Gegants i Capgrossos

11,30h.- Passejada de gegants, que sortirà des de la plaça de La Pau, per a finalitzar a la mateixa plaça.


DILLUNS 2 DE FEBRER DE 2015 – La Candelera

 

 • L’AMETLLA DE MAR (Maresme).- Festa Major La Candelera

 

Passejada de Capgrossos – Ofrena

09,00h.- Inici de la passejada dels capgrossos, amb la participació de xanquers i Sisquet Calero.

11,00h.- Ofrena amb les autoritats, associacions i els gegants i capgrossos.


DIMARTS 3 DE FEBRER DE 2015

 

 • L’AMETLLA DE MAR (Maresme).- Festa Major La Candelera

 

Passejada de Capgrossos

09,00h.- Inici de la passejada dels capgrossos, amb la participació de xanquers i Sisquet Calero.


DIMECRES 4 DE FEBRER DE 2015

 

 • L’AMETLLA DE MAR (Maresme).- Festa Major La Candelera

 

Passejada de Capgrossos

09,00h.- Inici de la passejada dels capgrossos, amb la participació de xanquers i Sisquet Calero.


DIJOUS 5 DE FEBRER DE 2015

 

 • BALSARENY (Bages).- Festa dels Traginers

 

El Traginer a l’Escola

15,00h.- Al carrer del Trull (darrera Casa Torrents): Els alumnes de l’Escola Guillem, acompanyats dels Geganters i Grallers Els K+Sonen de Balsareny, i de la Llar d’Infants Sant Marc de Balsareny, acompanyats del Geganters i Grallers de Balsareny, comencen a viure la nostra festa.

 

 • RIBA-ROJA D’EBRE (Ribera d’Ebre).- Festa Major Santa Agda (Àgata)

 

Anada a Església

10,30h.- A l’entrada de l’Ajuntament es repartiran els rams de flors per a l’ofrena floral a la santa.

11,30h.- Des de la plaça de la Vila i en comitiva s’anirà a cercar a la Santagdera Major i el Pa Beneït per anar a l’església per a la celebració de la Santa Missa, amb l’acompanyament de la geganta Agda, i la Nana Clotxa i la Nana Majorala, i el Grup 4×4.

12,00h.- A l’Església: Santa Missa


DIVENDRES 6 DE FEBRER DE 2015

 • BARCELONA (Barcelonès).- Festes de Santa Eulàlia

Protocols de l’Àliga de la Ciutat – Ball de l’Àliga a la Basílica de Santa Maria del Mar

20,00h.- Sortida des de la plaça de Sant Jaume.

20,50h (aprox.).- Arribada a la Basílica de Santa Maria del Mar, i a continuació entrada a la Basílica i Ball de l’Àliga.

L’Àliga de la Ciutat, acompanyada de la Coronela de Barcelona, els Ministrers de la Ciutat, el Lleó de Barcelona, els Gegants de Santa Maria del Mar i els Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda, inauguren les Festes de Santa Eulàlia amb una cercavila que surt de la plaça de Sant Jaume i culmina amb un dels actes més emotius i solemnes de la celebració: el tradicional ball de l’Àliga al presbiteri i davant l’altar major de la basílica de Santa Maria del Mar.

 

 • MATARÓ (Maresme)

 

Exposició: “Gegants de Mataró” – 25 anys de la Colla Gegantera d’Iluro i 15è Aniversari de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró

Inauguració de l’exposició “Gegants de Mataró”, organitzada per la Colla Gegantera d’Iluro i la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró, amb la col·laboració de la Fundació Iluro i l’Ajuntament de Mataró.

Lloc: Ateneu de la Fundació Iluro, carrer de La Riera, 92, Mataró.

La mostra restarà oberta fins el dia 8 de març de 2015

 

 • TORÀ (Segarra).- Festa de La Llordera – “El Brut i la Bruta” – Carnaval de Torà

 

Rua Infantil

Matí.- Rua Infantil, amb la participació dels gegants, que sortirà des del pati del CEIP Sant Gil.


PATROCINADOR EXCLUSIU: AMB LA COL·LABORACIÓ DE:
Fundació Damm Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Obra Social Fundació La Caixa