CatalàBasqueAnglèsFrenchCastellà

Agenda gegantera

DISSABTE 18 D’OCTUBRE DE 2014 – Sant Lluc

 • ALCOVER (Alt Camp).- Festa Major

Anada i Tornada d’Ofici – Processó dels Sants Copatrons – Seguici Popular

08,00h.- Pels carrers de la vila, matinades, amb els Grallers d’Alcover, Grallers dels Xiquets d’Alcover i els Xoriguers.

11,00h.- Des de la casa de la vila, anada a ofici de la corporació municipal, acompanyada de gegants i capgrossos i els Grallers d’Alcover.

11,15h.- A l’església Nova, ofici solemne en honor dels copatrons Santa Úrsula i Sant Pròsper.

11,30h.- A l’església Vella, actuació del Ball de Dames i Vells, (tot seguit, segona actuació a l’església Vella), acompanyats per la Banda de Músicade l’EMMA.

Tot seguit, pels carrers de la vila, processó dels Sants copatrons amb la participació del seguici popular: Ball de Diables Bruixots d’Alcover, Gegants Miquel i Saura, Gegantons Roc i Srta. Remei, Capgrossos, la Glorieta, Colla Castellera Xiquets d’Alcover, Ball de Bastons de Cambrils i els Grallers d’Alcover.

En finalitzar la processó, els membres del seguici popular saludaran l’entrada delssants a l’església, acompanyats dels focs d’artifici de la pirotècnia Igual.

A continuació, des de l’església, tornada d’ofici de la corporació municipal i tot el seguici popular.

Tot arribant a la plaça Nova, entrada i lluïment del seguici popular i segona lectura de versots a càrrec del Ball de Diables Bruixots d’Alcover.

 • BADALONA (Barcelonès)

III Fira de Gegants i Capgrossos

Lloc ubicació de la Fira: A la Rambla.

Matí:

11,00h.- Inauguració de la Fira.

11,00h.- Tallers: Al llarg del matí podreu fer-vos un capgrós, una miniatura d’un gegant, aprendre a enfaixar-vos o bé pintar el mural gegant.

12,30h.- L’Hora del Conte (al Racó d’en Gual): Hi ha un bon grapat de contes que parlen de gegants. A la fira us explicarem un de ben especial.

13,00h.- Mostra de Balls de Capgrossos: Les diverses comparses de capgrossos que hi ha a Badalona ens oferiran els seus balls. A l’acabar, convidarem a tothom a ballar una estona amb ells!.

Tarda:

17,00h.- Jocs Infantils: Vine i coneix jugant al “Qui és Qui”, al “Twister” o a “Aquesta la saps?” els gegants i els capgrossos de Badalona.

18,30h.- Mostra de Balls de Gegants: Els gegants seran els protagonistes de la tarda. La mostra de balls i la Fira acabaran amb un ball conjunt: “El Valset de Badalona”.

Al llarg de tot el dia:

Paradetes: Diverses colles oferiran informació i marxandatge de les entitats i els gegants.

Mostra de Figures festives: Al voltant de Roca i Pi.

LA FIRA:

La Fira va néixer amb la intenció de promoure el món geganter, la cultura catalana i d’incentivar la participació ciutadana a les festes de Badalona. D’altra banda, és també l’oportunitat de poder fer una trobada de gegants a nivell de la ciutat per tal que tots aquells que s’acostin a la Rambla puguin conèixer les figures festives de la nostra vila. Aquest acte ha estat organitzat per les colles de gegants i capgrossos de Badalona, de manera que entre tots hem aconseguit omplir d’actes i activitats tot un dia perquè tant els més menuts com els més grans puguin gaudir-ho al màxim.

Tot plegat començarà amb un breu acte inaugural i, de seguida, tothom qui ho vulgui podrà participar als “Tallers”, on s’ensenyarà com enfaixar-se, com portar gegants o com fer-se un capgròs. A més, hi haurà un mural gegant perquè tothom qui ho vulgui pugui pintar-hi i també hi haurà la possibilitat de fer-se miniatures de gegants. Al dos quarts d’una serà l’hora del conte, el moment perquè la canalla descobreixi d’una manera diferent els gegants de Badalona i d’arreu del país. A les 13 h. hi haurà una mostra de balls de capgrossos i al final d’aquest acte serà el moment en el que es convidarà a ballar a tots els qui hagin construït el seu propi capgròs durant els tallers del matí. Després de dinar serà el torn dels músics de les colles que tocaran diverses peces per amenitzar un inici de tarda ben mogut, i és que la segona meitat de la jornada anirà dedicada als gegants. De 17h. a 18:30 h. hi haurà jocs per la canalla, i a partir de les 18:30 h. tindrà lloc la mostra de balls de gegants. La diada es clourà amb el “Valset de Badalona”, un ball que serà dansat pels més de trenta gegants que assistiran a la Fira 2014.

Al llarg de tot el dia també hi haurà l’exposició de gegants i capgrossos a la Rambla, on tothom qui ho vulgui podrà fer fotografies i podrà veure de ben a prop des dels gegantons més petits fins als gegants més alts. A més hi haurà diverses paradetes de les entitats que donaran informació sobre el món geganter. La música ambient durant la jornada tampoc faltarà.

Serà una diada per deixar-se endur per la majestuositat dels gegants i pel so de les gralles, un dia per gaudir, com mai, d’aquest bocí de la cultura catalana.

ENTITATS PARTICIPANTS:

Hi participaran els gegants i els capgrossos de la Ciutat, els gegants de la Colla deGeganters de Badalona, els gegants i els capgrossos de l’escola Progrés – BadalonaPort, els gegants i els capgrossos de l’escola Lola Anglada, els capgrossos del’Esbart Sant Jordi, els gegants i el capgròs de l’escola Jungfrau, els gegants del’escola Ventós-Mir, els capgrossos de l’escola Mercè Rodoreda, el gegant de l’escolaSalesians, els gegants de l’escola Joan Coret, la gegantona de l’escola Llibertat, elsgegants i els capgrossos de la Faràndula de Badalona, els capgrossos del’Associació de Veïns de Lloreda, els capgrossos del Círcol Catòlic, el capgròs del’Associació de Veïns del Centre, els gegants de l’escola Betúlia, els gegants del’escola Joan Maragall, els gegants de Pomar, el Follet Petit i en Bullafer.

Aquesta serà la Fira més grossa de totes: hi haurà una trentena de gegants i més de 50 capgrossos!

SOLIDARITAT:

D’altra banda, la Fira d’enguany tindrà un toc solidari. Durant tota la jornada hihaurà un estand de l’entitat Adra, la qual forma part de la Fundació Banc delsAliments. La intenció és poder recollir una quantitat GEGANT d’aliments i aixícontribuir entre tots a un dels gran problemes que hi ha al nostre país en aquestsmoments. Així doncs, des de l’organització de la Fira fem una crida a portarllegums, pasta, oli, farinetes, llaunes de conserva, farina, etc. per tal de col·laborar amb el Banc dels Aliments.

(Ref. Informació facilitada per la Colla de Geganters de Badalona)

 • BANYOLES (Pla de l’Estany).- Festa Major Sant Martirià

Taller de Capgrossos – Trobada de Gegants i Capgrossos – Estrena del Capgrós de La Balca

Matí: Taller de Capgrossos

11,00h.- A la plaça dels Estudis: Taller de construcció de Capgrossos amb material de rebuig. Activitat familiar amb infants de 3 a 10 anys.

Tarda: Trobada de Gegants i Capgrossos

17,45h.- Plantada de gegants, davant de l’Ajuntament, moment en que tindrà lloc la presentació del Capgrós de La Balca.

18,00h.- Passejada de gegants, que finalitzarà a la Muralla.

Colles participants segons el programa oficial de la Festa Major: 4.- Balenyà, Tortellà, Vacarisses, i els gegants amfitrions de Banyoles.

 • FELANITX (Mallorca, Illes Balears).- Fira de Felanitx

VIII Trobada de Gegants i Capgrossos

17,30h.- Plantada de gegants, a la plaça de sa Font de Santa Margalida.

18,00h.- Passejada de gegants.

19,00h.- Al Parc Municipal de sa Torre: Balls de Gegants i inauguració de la fira.

 • GOLMÉS (Pla d’Urgell).- Correllengua

Passejada de Gegants

17,00h.- Inici de la passejada de gegants, a càrrec de la Colla de Geganters “Els Gabatxets” i la Colla de Geganters de Castellnou de Seana.

 • HOSTALRIC (Selva)

VII Trobada Comarcal de Gegants i Capgrossos de la Selva –25è Aniversari dels Gegants d’Hostalric, Cap Destopa i Mafalda

De 16, 30 a 17,30h.- Plantada de gegants, a la plaça de Catalunya (INS Vescomtat de Cabrera i final carrer Ravalet).

17,30h.- Passejada de gegants.

19,00h.- Ball de Bastons amb l’Esbart Dansaire el Cabirol de Sils, parlaments i ball comarcal dels gegants de la Selva “La Dansa de la Selva”.

 • EL PLA DE SANTA MARIA (Alt Camp).- Fira del Vent

XV Trobada de Gegants i Capgrossos

16,30h.- Plantada de gegants, a la plaça de Sant Ramon.

17,30h.- Passejada de gegants.

18,30h.- Arribada al Pavelló Poliesportiu, ballada de gegants i lliurament de records.

Colles participants segons el programa oficial de la Fira: 8.- Les Borges Blanques, Botarell, Creixell, Llorenç del Penedès, la Riba-Amics de la Riba, la Selva del Camp, Tarragona-Passeig Torroja, i els gegants amfitrions del Pla de Santa Maria.

 • RUBÍ (Vallès Occidental).- Fira de Sant Galderic

Passejada i Ballada de Gegants

17,00h.- Plantada de gegants, a la plaça del Dr. Guardiet.

17,30h.- Passejada de gegants.

18,00h.- Ballada de gegants, a la plaça del Dr. Guardiet.

Colles participants: Rubí-Escola Teresa Altet, Rubí-Barri del Pinar i Rubí ciutat.

 • SANT JOAN DE MEDIONA (Alt Penedès).- Correllengua

Cercavila de Cultura Popular

17,00h.- Des de davant del Casal: Inici de la Cercavila de Cultura Popular, amb la participació dels gegants.

 • SENTMENAT (Vallès Occidental).- Correllengua

Ballada de Gegants

11,00h.- A la plaça de la Vila: Ballada dels gegants de Sentmenat.


DIUMENGE 19 D’OCTUBRE DE 2014 Santa Verona

 • ALCOVER (Alt Camp).- Festa Major

Anada i Tornada d’Ofici

08,00h.- Pels carrers de la vila: Matinades Gralleres, amb els Grallers d’Alcover, Grallers dels Xiquets d’Alcover i els Xoriguers.

11,00h.- Des de la Casa de la Vila: Anada a ofici de la corporació municipal,acompanyada de gegants, capgrossos, Grallers d’Alcover, Grallers dels Xiquets d’Alcover i els Xoriguers.

11,30h.- A l’església Nova: Ofici solemne en honor dels copatrons Santa Úrsula i Sant Pròsper.

Tot seguit, des del pati de l’Església, tornada d’ofici de la corporació municipal, acompanyada de gegants, capgrossos i Grallers d’Alcover.

 • BALSARENY (Bages).- Festa de les Entitats

Ballada de Gegants

13,00h.- A la plaça de la mel: Ballada dels gegants de Balsareny.

 • BARCELONA (Barcelonès).- Festa de “L’Àgora del País que Volem”

Ballada de Gegants i Tallers Geganters a càrrec dels Geganters de la Llacuna

De les 11 a les 13,30h.- Al parc de la Ciutadella: “L’Àgora del País que Volem”.

Durant la trajectòria dels Geganters i grallers de La Llacuna, a més de realitzar actuacions també han fet tallers per a totes les edats i en diverses poblacions. Tallers a escoles, tallers a altres països, tallers a centres penitenciaris com el Centre Penitenciari de Lledoners de Sant Joan de Vilatorrada, etc.

Pel diumenge 19 d’octubre faran, a part d’algunes actuacions amb els gegants i els músics, tallers de com està fet un gegant i la seva estructura i vestuari, com es porta un gegant, quins instruments acompanyen als gegants i en que consisteixen (gralla, Caixa, tabal, etc.)

Organitza: El País que Volem, Fundació La Roda, Ens de l’Associacionisme Cultural Català

 • CALDES DE MONTBUI (Vallès Oriental).- Capvuitada

Cercavila de Capvuitada

12,00h.- Des de la plaça de la Font del Lleó: Inici de la Cercavila de Capvuitada amb la participació dels bastoners, sardanistes, castellers, i els gegants.

 • CASTELLAR DEL RIU-ESPINALBET (Berguedà)

XXII Trobada de Gegants i Capgrossos, amb la participació de gegants andorrans

11,00h.- Plantada de gegants, a la carretera dels Rasos/cruïlla Sant Galderic.

11,30h.- Passejada de gegants, camí d’Espinalbet fins a l’església, on tindrà lloc una ballada de gegants i el lliurament de records.

Colles participants: 8.- Aiguafreda, Bellpuig, Gironella, Montmajor, Poboleda, Sant Julià de Lòria (Principat d’Andorra), Tàrrega, i els gegants amfitrions d’Espinalbet (Castellar del Riu).

 • CASTELLVÍ DE LA MARCA (Alt Penedès).- Festa del Most

Cercavila de Cultura Popular

11,00h.- Des de la plaça de la Vila: Inici de la Cercavila de Cultura Popular, amb la participació de gegants i capgrossos.

 • FELANITX (Mallorca, Illes Balears).- Fira de Felanitx

Passejada de Gegants

10,00h.- Al Parc Municipal de sa Torre: Inici de la passejada dels gegants per la Fira. Sortida dels gegants Maria Enganxa i D’Es Maculí pel recinte de sa fira.

 • MONTBLANC (Conca de Barberà).- Festival Clickània 2014

Seguici Petit

12,00h.- Des de la plaça de Sant Francesc (recinte firal): Inici de la cercavila del Seguici Petit de la Vila de Montblanc, amb la participació de l’Aligot, el Drac Petit i la Mulasseta.

 • OLOT (Garrotxa).- Fira de Sant Lluc

Passejada de Gegants – Bateig del Gegant de l’Associació d’Amics del Tren d’Olot-Girona15,30h.- Al Pati de l’Hospici: Bateig del Gegant de l’Associació d’Amics del Tren d’Olot-Girona, obra d’en Tavi Algueró i Àngel Rigall i obsequi de l’artista irlandesa Aideen Barry, en el marc del projecte europeu Changing tracks. Organitza: Amics del Tren.

16,00h.- Des de la plaça del Carme: Inici de la passejada de gegants dels barris d’Olot i del Gegant dels Amics del tren Olot-Girona, que finalitzarà a la plaça Major. Organitza: Xarxa de Barris i Amics del Tren.

 • PINEDA DE MAR (Maresme)

XXIV Trobada Comarcal de Gegants i Capgrossos del Maresme – Elecció de IV “Gegant Hereu del Maresme”

10,00h.- Plantada de gegants, a la plaça d’Espanya.

11,00h.- Passejada de Gegants.

12,30h.- Entrada a plaça, Ball dels Gegants del Maresme, i elecció del “Gegant Hereu del Maresme”.

Colles participants: Alella, Arenys de Munt, Argentona, Badalona, Badalona (escola Jungfrau), Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Canet de Mar (Abells), Dosrius, Malgrat de Mar, el Masnou, Mataró (Iluro), Palafolls, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Adrià de Besòs, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Coloma de Gramenet, Santa Susanna, Teià, Tordera, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar i la colla amfitriona de Pineda de Mar


 • XVII Vila de Grallers de les Comarques Meridionals de Catalunya
  LA RIBA (Alt Camp)

12,30h.- Rebuda dels Grups de Grallers i Dolçainers participants a la trobada, al pati de les escoles.

13,00h.- Inici de la cercavila de grallers i dolçainers pels carrers de la Riba.

13,45h.- Entrada a la plaça Major, on finalitzarà la trobada amb l’acte de traspàs de l’anterior Vila Grallera a la població de La Riba i amb un final de festa.

Colles inscrites a la XVII Vila Grallera amb data 07/10/2014: La Roca Fumada,Gegants,Grallers i Caps de Juneda (Garrigues); Associació de Grallers i Geganters “La Palanca” de Vimbodí i Poblet (Conca de Barberà) XVI Vila Grallera,2012; Colla Gegantera i Dolçainera de l’Esbart Dansaire Rapitenc (Montsià) XII Vila Grallera, 2007; Colla Pessigolla de Valls(Alt Camp); Colla Gegantera i Grallers de la Societat Bisbalenca de la Bisbal del Penedès (Baix Penedès) IV Vila Grallera, 1999; Amics de La Riba (Alt Camp) XVII Vila Grallera, 2014

 • SANT CUGAT SESGARRIGUES (Alt Penedès).- Festa del Most

VII Trobada de Gegants i Capgrossos amb la participació de gegants procedents de Navarra

09,30h.- Plantada de gegants, a la plaça de l’Església.

12,00h.- Passejada de gegants.

Colles participants segons el programa oficial de la Festa del Most: 7.- Cascante (Navarra), Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Piera, Sant Cugat del Vallès, Sant Marçal, i els gegants amfitrions de Sant Cugat Sesgarrigues.

 • SANT VICENÇ DE MONTALT (Maresme).- Correllengua

Passejada i Ballada de Gegants

12,00h.- A la plaça del Poble: Arribada i ballada dels gegants de Sant Vicenç de Montalt, i inici de la Festa del Correllengua.

 • ULLDECONA (Montsià).- Festes de Sant Lluc

Passejada de Gegants

13,00h.- Inici de la passejada dels gegants d’Ulldecona, per la fira i el carrer Major.


DIMECRES 22 D’OCTUBRE DE 2014 Santa Maria Salomé

 • VALLS (Alt Camp).- Fira de Santa Úrsula

Presentació de la Joguina del Gegantó Lladrefaves

18,30h.- A la Biblioteca Carles Cardó – Espai Ca Creus: Presentació de la joguina del geganto Lladrefaves, creada per Casa Bonifàs.


DIJOUS 23 D’OCTUBRE DE 2014 Sant Joan Capistrano

 • BARCELONA (Barcelonès)

Xerrada dels dijous: Qui era en Mataporcs?. Flabiolaires a la Plaça Nova

20,00h.- A la sala d’actes de la Casa dels Entremesos (carrer de les Beates, 2): QUI ERA EN MATAPORCS?. FLABIOLAIRES A LA PLAÇA NOVA.

Xerrada dels dijous a la Casa dels Entremesos, espai de tertúlia o d’intercanvi de coneixements, a càrrec d’Angel Vallverdú i Rom, flabiolaire, compositor i divulgador del flabiol.

Conferència dins del marc de les celebracions del: 4 ¼, 425 anys de les Festes de Sant Roc de Barcelona.

Per a molts plaçanovins en Mataporcs era aquell home amb barretina i bigoti enorme que tocava el flabiol amb els gegants i els nans. Per als que no eren plaçanovins, en el millor dels casos, era el Matador; aquell home amb barretina i bigoti enorme que tocava el flabiol amb els gegants, els nans, el ball de bastons, el ball de panderos, el ball de cercolets… Per a molts més encara era tot això i no sabrien posar-li nom. Intentarem saber alguna cosa d’aquest personatge que ha marcat una època en la música tradicional de casa nostra i que segueix despertant la curiositat de no pocs.

Organitza: Associació de Festes de la Plaça Nova i La Casa dels Entremesos de Barcelona.

(Entrada lliure, aforament limitat)

 • BARVA DE HEREDIA (Costa Rica, Amèrica central)

Actuació de Benvinguda per part dels Geganters catalans de La Llacuna amb la seva geganta Maria

18,30h (hora local).- Actuació de benvinguda per part de la geganta Maria i els geganters de La Llacuna, a la població Barva de Heredia.

El motiu d’aquest viatge a Costa Rica, que s’allargarà fins el dia 5 de novembre, és l’agermanament de la Colla de Geganters de la Llacuna amb varies entitats de Costa Rica (Los Chapetones de More de Barva de Heredia, Mascarada de Cartago, etc.). Els geganters de la Llacuna participaran amb la seva geganta vella, la Maria, que representa a una bombera catalana, i durant la seva estada visitaran les poblacions costa-riquenyes de Barva d’Heredia, San Juan, San Rafael de Heredia, la capital San José de Costa Rica, Cartago, i Paraiso; així com també visitaran la població nicaragüenca de León.

De totes aquestes visites, cal destacar la que realitzaran a la ciutat de Cartago, on participaran a la 15ena Mascarada Nacional de Gigantes (trobada de Gegants), que aquest any serà de caire internacional, ja que tindrà una representació gegantera procedent dels països de Panamà, Nivaragua i Catalunya.

Val a dir que en aquest viatge dels geganters i la geganta Maria de La Llacuna, també participaran geganters de la colla de Calella.


DIVENDRES 24 D’OCTUBRE DE 2014 St. Antoni Maria Claret i St. Martirià

 • SANT JUAN (Costa Rica, Amèrica central)

Passejada de la Geganta catalana de la Llacuna, la Maria

17,00h (hora local).- Inici de la passejada dels gegants de La Llacuna per la localitat de San Juan.

 • GIRONA (Gironès).- Fires de Sant Narcís

Passejada Espectacle i Ballada dels Gegants i Capgrossos de Girona

18,00h.- Des del Parc de Vista Alegre: Inici de la passejada-espectacle dels gegants i capgrossos de Girona, que finalitzarà a la plaça del Vi.

19,30h.- A la plaça del Vi: Ball dels gegants i capgrossos de Girona.

Gegants i Capgrossos de Girona (Foto Museu Història Girona)


PATROCINADOR EXCLUSIU: AMB LA COL·LABORACIÓ DE:
Fundació Damm Generalitat de Catalunya Diputació de Barcelona Obra Social Fundació La Caixa