Novetats bibliogràfiques geganteres i gralleres

UNA NOVA PUBLICACIÓ DEDICADA A LES ÀLIGUES

TROBADA D’ÀLIGUES DE CATALUNYA. Reus, 27 de Setembre de 2014”

El passat dissabte dia 27 de setembre de 2014, a la plaça del Mercadal de Reus (Baix Camp), va tenir lloc una extraordinària trobada d’Àligues de Catalunya, que compta amb la participació de 26 figures (25 àligues, un aguilot, i un aligot) una d’elles procedent del País Valencià, l’àliga de Morella, més les àligues de les poblacions de: Agramunt, Badalona, Barcelona, Berga-Carrer Pietat, la Bisbal d’Empordà, Bonastre (aguilot), Girona, Igualada, Lavern, Lleida, Manresa, Mataró, Montblanc (àliga i aligot), Olot-Sant Ferriol (àligues vella i nova), Reus, Sant Joan de les Abadesses, Tarragona, Terrassa, Torredembarra, Tortosa, Tremp, el Vendrell, Vic i Vilafranca del Penedès.

A les cinc de la tarda totes les figures ja restaven plantades a la plaça del Mercadal, i mentre el públic que ocupava la plaça i gaudia i fotografiava els entremesos, al Saló de Plens de l’Ajuntament reusenc tenia lloc una recepció als representats de totes les poblacions participants a la trobada, on l’àliga reusenca va ballar en honor de tots els presents.

Una hora més tarda sortia el seguici d’àligues, que va desfilar pels carrers del centre de la ciutat, per retornar novament a la plaça del Mercadal, on cadascuna de les àligues van ballar al centre de la plaça. Com anècdota d’aquest moment destacarem que l’àliga de Morella va patir una petita caiguda, sense gaires conseqüències, que li va impedir finalitzar el ball. La trobada va finalitzar amb el cant dels Segadors seguit per tot el públic present a la plaça i els portadors i portadores de les figures.

Fou en aquest moment quan es va poder adquirir el llibret que ha editat l’Ajuntament de Reus, dedicat a les àligues participants a la trobada, més altres àligues de Catalunya i el País Valencià, amb una introducció de Salvador Palomar. En aquest llibre trobem les fitxes, amb les seves corresponents fotografies, de: Agramunt, Badalona, Barcelona, Berga-Carrer Pietat, la Bisbal d’Empordà, Bonastre, Cardona, Girona, Igualada, Lleida, Manresa, Mataró, Montblanc, Tarragona, Terrassa, Morella, Olot-Sant Ferriol (àliga vella), Olot-Sant Ferriol (àliga nova), Vic, Vilafranca del Penedès, el Vendrell, Reus, Sitges, Sant Joan de les Abadesses, Torredembarra, Tortosa, Tremp, Valls, Berga, Cervera, Solsona, Tàrrega, Pollença i València.

Els autors del text de les fitxes, són: Gerard Pouget (text fitxes de les àligues), i Xavier Cordomí (text de l’àliga de Barcelona); mentre que les fotografies són de: Ramon Saumell, Gerard Pouget, Salvador Palomar, Manel Carrera (arxiu festes.org) i Niepce-arxiu IMAC.

Dades del llibre:

Títol: TROBADA D’ÀLIGUES DE CATALUNYA. Reus, 27 de Setembre de 2014.

Autors: Salvador Palomar (text introducció), Gerard Pouget (text fitxes àligues), i Xavier Cordomí (text àliga Barcelona).

Fotografies: Ramon Saumell, Gerard Pouget, Salvador Palomar, Manel Carrera (arxiu festes.org), i Niepce-arxiu IMAC.

Edita: Ajuntament de Reus, setembre 2014

Format: 14 X 17,5 cm

Pàgs.: 80

PVP: 2 €