Història

L’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, és una entitat federativa que agrupa a  la majoria d’associacions que es dediquen a l’activitat gegantera a Catalunya, tot i que també té associats a la resta dels Països Catalans.

Actualment, l’Agrupació compta amb més de 360 colles associades d’arreu de Catalunya. Però també compta amb socis al País Valencià, País Basc, Andorra, Catalunya Nord i les Illes Balears.

Any 1984

Aquesta entitat, es constituí el dia 8 de setembre de 1984 amb 27 colles geganteres, amb la finalitat d’unificar els esforços per dur a terme la tasca de recuperar i potenciar una de les manifestacions de la nostra cultura tradicional; els gegants.

Any 1985

Però no és fins a l’any 1985, que es confeccionen i s’aproven els Estatuts. Per tant, l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, està fundada a l’any 1985. El seu primer President fou en Josep Maria Sotoca, de Sallent.

El mateix any, es proposà i s’aprovà la construcció d’uns gegants per a l’entitat. Tenim la nostra cultura pròpia i el treball, que no ha espantat mai a cap català i ha estat sempre el mitjà d’aixecar un país. Per tant, es va decidir que Cultura i Treball serien els noms dels gegants.

Els dies 12 i 13 d’octubre de l’any 1985, es celebra la I Ciutat Gegantera de Catalunya a Sallent. Sens dubte, la celebració més multitudinària del món geganter.

Any 1986

L’Agrupació edita des de l’any 1986, la revista trimestral Gegants, única en tot el món especialitzada sobre aquest tema i que ja ha arribat al número 100. Una revista que va néixer en format butlletí, però que a partir de la 17a edició, a l’any 1991, ja es va convertir en l’actual revista. Tot i això, amb els anys, ha anat experimentant diversos canvis, que han esdevingut la revista referent del món geganter.

El tiratge de la revista, va arribar a ser de 2.300 exemplars i s’enviaven 5 revistes a cada colla associada, però actualment, per motius econòmics, s’ha rebaixat a 1.500 revistes i se n’envien 3 a cada colla.

Any 1988

El dia 1 de maig de 1988, té lloc a Montserrat, l’estrena d’en Treball i na Cultura, dissenyats per la Griselda Karsunke, construïts pel constructor solsoní, Manel Casserres i Boix, i brodats de la Maria Dolors Mas. Aquests gegants, des del seu naixement, sempre han volgut representar a Catalunya. Segurament per això, moltes vegades se’ls ha anomenat, els Gegants de Catalunya.

Des de la seva estrena, han representat a l’Agrupació a tot arreu on se’ls ha requerit. És important la projecció internacional per mitjà d’aquests gegants, que han estat presents al Japó, França, Àustria, Portugal, Bèlgica, Estònia, Suècia, Alemanya, Regne Unit, Holanda, Itàlia, Polònia, Luxemburg, Madrid, Sevilla, Agoiz (Navarra) i Andorra.

El dia 26 de novembre de 1988, en Josep Ma Gol, de Barcelona, és escollit el II President de l’ACGC.

Any 1990

El dia 20 de Maig de l’any 1990, l’Agrupació organitza un homenatge a Joan Amades, folklorista, estudiós i divulgador de la nostra cultura popular.

En el mateix acte, s’estrena la música del “Ball Nou”, ball protocol·lari dels Gegants de l’ACGC, creat pel compositor Jordi Fàbregas.

Any 1991

Al mes de gener de 1991, l’Agrupació organitza els actes de cloenda de la celebració del centenari del naixement de Joan Amades, a les Reials Drassanes de Barcelona.

El dia 14 d’abril de 1991, en motiu de l’homenatge a Domènec Umbert, constructor de figures festives, es va ballar per primer cop el “Ball Nou”, primer ball de l’ACGC, amb la composició musical d’en Jordi Fàbregas i la coreografia d’en Ramon Guilanyà, a Barberà del Vallès. Els primers balladors, varen ser en Florenci Fernández de la Colla de Geganters de Manresa i en Valentí Serra, de la Colla de Geganters del Barri del Poble Nou de Manresa.

El 6 d’octubre de 1991, l’ACGC assisteix a la presentació al Palau de la Generalitat de Catalunya, de la geganta alemanya Elisabeth Cristina de Wolfenbüttel, construïda a Catalunya.

Any 1992

Al setembre de 1992, l’ACGC participa als actes de la inauguració dels Jocs Paralímpics de Barcelona ‘92.

El dia 28 de novembre de l’any 1992, en Joan Tarradas, de Teià, és escollit el III President de l’ACGC.

Any 1993

El dia 6 de Març de 1993, participació en el Laboratori de Cultura Popular i Tradicional Associacionisme en el món geganter.

Any 1994

El 10 d’abril de 1994, té lloc la celebració del X Aniversari de la constitució de l’Agrupació, a la granja-escola Torre Marimon, de Caldes de Montbui.

Del 7 al 16 d’octubre de 1994, participa amb els gegants a Expo-Cultura, mostra de la vitalitat cultural de Catalunya, fent la difusió del món geganter.

Any 1995

A l’any 1995, l’Agrupació participa al Congrés Géants et Dragons en Europe, que va tenir lloc a París i on es va fer una important aportació a nivell internacional, que va iniciar un contacte constant amb els altres països i institucions que treballen la cultura popular.

Els dies 28 i 29 d’octubre de 1995, participació al II Congrés de Cultura Popular i Tradicional Catalana, en el seu àmbit específic de Gegants, Nans i Bestiari no de foc, celebrat a Lleida.

Any 1996

El dia 17 de Març, anada dels Gegants de l’Agrupació a Montserrat, en motiu de la renovació de la Flama del Canigó, organitzada per l’AEFF.

Els dies 19, 20 i 21 d’abril de 1996, participació als actes de cloenda del II Congrés de Cultura Popular i Tradicional Catalana, celebrats a Lloret de Mar.

Any 1997

El dia 27 d’abril de 1997, participació als actes de celebració del 50è aniversari d’entronització de la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya.

Els dies 30 i 31 d’agost de 1997, participació amb els gegants, a l’Homenatge a Manel Casserres i Boix, constructor dels gegants.

Any 1998

Al març de l’any 1998, organització de l’exposició “Goliat, gegants i bèsties a Valònia i Catalunya” al saló del Tinell de Barcelona, conjuntament amb el Departement de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Comunitat Francesa de Bèlgica.

També durant el mes de març, els quatre dissabtes es van organitzar “Les nits de Goliat” a la plaça del Rei de Barcelona, amb la participació de diferents colles de geganters, nans i bestiari.

El dia 1 de Maig de 1998, celebració dels 10 anys dels Gegants de l’Agrupació a Montserrat, amb la participació de 106 colles.

Aquest mateix dia, es va estrenar el “Ball de l’Aniversari”, obra musical d’en Marcel Casellas i coreografia d’en Ricard Abellán. Després de 8 anys de ballar el “Ball Nou”, el “Ball de l’Aniversari” va ser regalat als Gegants de l’Agrupació per les Ciutats Geganteres, que van rebre el dret de ballar el “Ball Nou” amb els seus gegants. A partir d’aquest moment, el “Ball de l’Aniversari” es convertí en el ball oficial dels Gegants de l’ACGC.

El dia 20 de Juliol de 1998, participació amb els gegants de l’ACGC al programa de TV3 “Bojos pel Ball”, on realitzaren el “Ball Nou”.

Els dies 30 i 31 de Juliol i 1 i 2 d’agost de 1998, participació en el Campus de Cultura Popular, FestCat, amb la realització d’un curs de tècniques de ball de gegants, a Vilanova i la Geltrú, organitzat pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya.

El dia 28 de novembre de l’any 1998, en Pere Cañellas, d’Esplugues de Llobregat, és escollit IV President de l’ACGC.

Any 2000

L’any 2000, l’ACGC fou guardonada amb el Premi Nacional de Cultura Popular, concedit per la Generalitat de Catalunya.

Els dies 1 i 2 de juliol de l’any 2000, celebració de la I Trobada Nacional de Capgrossos a Capellades, convertint-se en la segona festa de l’ACGC.

Any 2001

El dia 24 de novembre de l’any 2001, l’Eusebi Baras, de l’Hospitalet de Llobregat, és escollit el V President de l’ACGC.

Any 2002

El dia 20 d’abril de l’any 2002, en una reunió de la Comissió Capgrossos celebrada a Capellades, s’aprova la possible creació d’uns capgrossos que acompanyin als gegants. Posteriorment, s’aprova en Junta Directiva i en Assemblea.

Any 2003

Al mes de gener de l’any 2003, dimiteix l’Eusebi Baras com a President de l’ACGC, i el seu Vicepresident, en Josep Ros, de Corbera de Llobregat, es converteix amb el VI President de l’ACGC.

Durant el mateix any, es va presentar el CD “Viu la Festa”.

Any 2004

El dia 8 de maig de l’any 2004, dins dels actes de la III Trobada Nacional de Capgrossos, celebrada a Esplugues de Llobregat, van aparèixer els 2 primers capgrossos de l’ACGC, construits per en Jordi Grau, del Taller del Drac Petit de Terrassa, l’Estiu i la Primavera.

El dia 8 de setembre de 2004, acte institucional de presentació del 20è aniversari de l’ACGC, a la Casa del Mar, de Barcelona.

El dia 26 de novembre de 2004, inauguració de l’exposició “20 anys d’Agrupació”, al Prat de Llobregat.

El dia 27 de novembre de 2004, l’Ivan Besora, de Montblanc, és escollit VII President de l’ACGC.

Durant el mateix any, presentació del col·leccionable  “Gegants de Catalunya”, una obra històrica que recullirà a tots els gegants de catalunya, conjuntament amb l’editorial Naono.

Any 2005

Durant l’any 2005, en motiu de la celebració del XX Aniversari de l’ACGC, amb el lema “Un recorregut per la història de l’Agrupació amb en Treball i na Cultura i els capgrossos Primavera i Estiu”, a les diferents poblacions que havien estat “Ciutat Gegantera de Catalunya” o bé “Trobada Nacional de Capgrossos”, es van portar a terme un seguit d’actes commemoratius, enmarcats amb diferents esdeveniments de cada població. Els Gegants i Capgrossos, van ser portats a cada lloc per la colla gegantera local, recordant quan van tenir l’honor de custodiar-los.

El dia 21 d’abril de l’any 2005, recepció de la Junta Directiva de l’ACGC amb l’Honorable Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la senyora Caterina Mieras.

El dia 1 de maig de 2005, estrena dels nous vestits d’en Treball i na Cultura, a Vilassar de Dalt, en l’acte de cloenda de “Un recorregut per la història de l’ACGC amb en Treball i na Cultura i els Capgrossos Primavera i Estiu”..

El dia 9 d’octubre de l’any 2005, acte de cloenda del XX Aniversari de l’ACGC celebrat a Vilassar de Dalt, destacant el “Ball Nou”, ballat per totes les ciutats geganteres i la prova pilot de la Fira del Món Geganter, que a l’any 2007 celebraria la seva I edició a Pineda de Mar.

Any 2006

Els dies 29 i 30 d’abril de 2006, participació a la Quatrième Ronde Européene de Géants Portés, que es celebra cada 6 anys a la població de Steenvoorde, al nord de França. Els Gegants i Gegantons, van ser portats per la Junta Directiva de l’ACGC i els Capgrossos, per la Colla de Geganters d’Eslugues de Llobregat, acompanyats tots ells, pels músics de l’Aula Tradicional.

El dia 3 de juny de l’any 2006, dins dels actes de la IV Trobada Nacional de Capgrossos, celebrada a Manresa, apareixen els altres 2 capgrossos de l’ACGC, la Tardor i l’Hivern.

El dia 4 de juny de l’any 2006, també dins dels actes de la IV Trobada Nacional de Capgrossos, estrena de la “Dansa dels Quatrepunts”, ball protocol·lari dels Capgrossos de l’ACGC. La música, és d’en Ferran Barrios i la coreografia d’en Xavier Chaparro, tots dos, de Manresa.

Els dies 5 i 6 d’agost de 2006, participació al XIX Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics que es va celebrar a Malmö, Suècia, amb els Gegants de l’ACGC, portats pels Amics dels Gegants de Montblanc.

Any 2007

El dia 24 de març de 2007, s’aproven els nous Estatuts de l’entitat, per adaptar-los a la nova llei, a la Fira del Món Geganter de Pineda de Mar.

Els dies 24 i 25 de març de l’any 2007, celebració de la I Fira del Món Geganter a Pineda de Mar.

Dins dels actes de la fira, es presenta la I edició del Calendari del Món Geganter.

El dia 5 de maig de l’any 2007, agermanament de l’ACGC amb l’Agrupació de Geganters de les Illes Balears.

Els dies 4 i 5 d’agost de l’any 2007, participació al XX Aniversari de l’Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics a la Börsenplatz de Frankfurt, Alemanya. Amb la participació dels Gegants de l’ACGC, portats per per la Colla de Geganters de Sant Joan Despí.

El dia 27 d’octubre de l’any 2007, l’ACGC participa al Festival d’Occitània, celebrat a la ciutat de Tolosa de Llenguadoc, amb els Gegantons de l’ACGC, el Drac de Santa Caterina d’Igualada, els Gegants i la Mulassa de Reus, la Puput d’Alcarràs, l’Àliga i els Gegants de Badalona.

El dia 1 de desembre de l’any 2007, presentació del cd “Balls.cat músiques de gegants”, dins dels actes d’inauguració del Concurs Nacional de Fotografia “El Fet Geganter” de l’any 2007, al Centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí.

Any 2008

El dia 26 de gener de l’any 2008, participació amb els gegants de l’ACGC, al I Congrés de l’Associacionisme Cultural Català, al Reial Cercle Artístic de Barcelona, organitzat per l’ENS de Comunicació Associativa.

El dia 9 de febrer de 2008, l’Albert Moya, de Sant Feliu de Llobregat, és proclamat el VIII President de l’ACGC.

El dia 15 de març de 2008, a Torelló, organització del congrés en l’àmbit dels gegants, dins del I Congrés de l’Associacionisme Cultural Català, organitzat per l’ENS de Comunicació Associativa.

El dia 3 de maig de l’any 2008, celebració del XX Aniversari d’en Treball i na Cultura.

En motiu del XX Aniversari d’en Treball i na Cultura, es van construir unes rèpliques dels gegants originals a càrrec d’en Jordi Grau, de Terrassa, per tal de conservar els originals en bon estat. L’estrena va tenir lloc a Miravet, en motiu dels actes de celebració dels XX anys dels gegants.

El mateix dia 3 de maig, després d’una restauració dels gegantons de l’ACGC, s’estrena “Peuets de Gegant”, ball que a partir d’aquell moment es convertirà en un dels balls protocol·laris de l’ACGC. La música és d’en Paco Lavega i la coreografia del Cos de Monitors de Ball de l’ACGC.

Els dies 1, 2 i 3 d’agost de 2008, participació al XXI Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics, a la ciutat de Tallin, capital d’Estònia, amb la imatgeria de l’ACGC. Els Gegants, portats per per la Colla de Geganters de Sant Joan Despí, acompanyats pels músics dels Amics dels Gegants de Montblanc, els Gegantons, portats pels nens que els havien estrenat el dia 3 de maig a Miravet,  i els Capgrossos, portats per l’A.C.T.A. Som i Serem d’Alcarràs.

El dia 4 d’octubre de 2008, participació de la cloenda del I Congrés de l’Associacionisme Cultural Català, amb els gegants de l’ACGC, a la Plaça de la Catedral de Barcelona.

El dia 25 d’octubre de 2008, participa al Festival d’Occitània, celebrat a la ciutat de Tolosa de Llenguadoc, amb els Gegants i Capgrossos de Cassà de la Selva, la Mulassa de Montblanc, la Mula de l’ACF de Sant Feliu de Llobregat, els Gegants i la Tarasca de la Barceloneta i els Gegants de Breda.

Any 2009

Els dies 1 i 2 d’agost de 2009, participació al XXII Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics, celebrat a Luxemburg, amb els Gegants i Gegantons de l’ACGC, portats per l’Associació Cultural la Fal·lera Gegantera de Tàrrega.

El dia 26 de setembre de 2008, participa al Festival d’Occitània, celebrat a la ciutat de Tolosa de Llenguadoc, amb els Gegants i la Mulassa del barri de la Cultural Cappont de Lleida, els Gegants de la Sagrada Família de Barcelona, els Gegants de Balaguer,

El dia 10 d’octubre de 2009, presentació dels actes commemoratius del XXV Aniversari de l’Agrupació, en motiu de la Fira del Món Geganter celebrada a Cassà de la Selva, amb el lliurament del pin de plata a tots els expresidents de l’entitat i el reconeixement a les colles fundadores de l’entitat. Varen ser-hi presents: Aiguafreda, Alella, Avinyó, Calella, Canet de Mar – Barri dels Abells, Castellar del Vallès, Castelló d’Empúries, Centelles, Gualba, Igualada, Manresa, Matadepera, Moià, Navarcles, Navàs, Olesa de Montserrat, Puig-reig, Riudoms, Sabadell – Creu Alta, Sallent, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Vicenç de Castellet, Santa Maria del Corcó – l’Esquirol, Santa Maria d’Oló, Santpedor, Tona, Vic – Carrer Gurb, Vic – Carrer Remei, Vic – Santa Anna i Vilassar de Dalt.

El mateix dia, presentació de l’Any Geganter, en motiu del XXV Aniversari de l’ACGC.

El dia 11 d’octubre de 2009, a la clausura de la Fira del Món Geganter de Cassà de la Selva, es decideixen els noms dels Gegantons de l’ACGC, triats per votació popular durant tot el cap de setmana de la fira.

A finals de l’any 2009, es fa una edició especial de la Revista Gegants, en motiu dels XXV anys de l’entitat.

El dia 11 de desembre de l’any 2009, audiència amb l’Honorable Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el senyor Joan Manuel Tresserras.

Any 2010

Els dies 7, 8 i 9 de maig de l’any 2010, es celebra la XXV Ciutat Gegantera de Catalunya a Manlleu.

El dia 12 de juny de 2010, participació al 10è Aniversari del gegant Isidore Court’Orelle a Lezennes, amb els Gegants i Gegantons de l’ACGC, portars per la Colla Gegantera i Grallera de Manlleu.

Els dies 6, 7 i 8 d’agost de 2010, participació al XXIII Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics celebrat a Cracòvia, amb tota la imatgeria de l’ACGC. Els Gegants i Gegantons, portats per per la Colla Gegantera i Grallera de Manlleu i els Capgrossos, portats per l’Associació “La Roca Fumada” dels Gegants, Caps i Grallers de Juneda.

El dia 24 de setembre de 2010, participació de la imatgeria de l’ACGC a les Festes de la Mercè de Barcelona. Els Gegants i Gegantons, portats per per la Colla Gegantera i Grallera de Manlleu i els Capgrossos, portats per l’Associació “La Roca Fumada” dels Gegants, Caps i Grallers de Juneda.

El dia 26 de setembre de 2010, participació de la imatgeria de l’ACGC a la Cavalcada de l’Any Geganter a Barcelona, en motiu de l’Any Geganter. Els Gegants i Gegantons, portats per per la Colla Gegantera i Grallera de Manlleu i els Capgrossos, portats per l’Associació “La Roca Fumada” dels Gegants, Caps i Grallers de Juneda.

Els dies 2 i 3 doctubre de 2010, festa de la celebració del XXV Aniversari de l’Agrupació.

El dissabte, amb una cercavila nocturna de torxes i diumenge amb una mostra de balls comarcals, que per primera vegada van compartir tots junts una mateixa plaça. Hi van participar les vocalies del Baix Llobregat, Vallès, Osona, Vila Gegantera Gironina, Maresme, Bages/Berguedà i La Selva.

El dia 21 de novembre de 2010, cloenda de la celebració del XXV Aniversari de l’Agrupació, al Teatre de “La Sala” de Rubí, concert amb el títol de “Gegantàlia”, on es va fer un repàs musical dels 25 anys de la nostra entitat, coordinat i guionitzat per l’Amadeu Carbó, va ser interpretat per la Cobla Mediterrània i dirigit pel mestre Jesús Ventura.

Any 2011

El dia 5 de febrer de l’any 2008, en David Roy, de Mataró, és proclamat IX President de l’ACGC.

Els dies 4, 5 i 6 d’agost de 2011, participació dels Gegants i Gegantons de l’ACGC, al XXIV Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics celebrat a la ciutat francesa de Grenoble, portats per la Colla de Geganters i Grallers de La Seu d’Urgell.

El dia 20 d’agost de 2011, participació a la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent, amb el Cos de Monitors de Gegants de l’ACGC.

El dia 27 d’octubre de l’any 2001, audiència amb l’Honorable Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el senyor Ferran Mascarell.

El dia 26 de novembre de 2011, es van aprovar els nous Estatuts, per adaptar-los a la nova llei i el Reglament de Règim Intern de l’entitat.

El mateix dia, es va inaugurar l’espai museístic i nova seu social de l’entitat a Sant Feliu de Llobregat, La Nau, Cultura i Tradicions.

Any 2012

El dia 29 de febrer de l’any 2012, la revista “Gegants”, va ser guardonada amb el premi en reconeixement als 25 anys de trajectòria, a la 13a edició de la Nit de les Revistes en Català que organitza anualment l’APPEC.

El dia 3 de març de 2012, l’ACGC assisteix al bateig dels gegants de la Presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, amb colla gegantera i músics propis.

Els dies 28 i 29 d’abril de 2012, participació a la 5ème Ronde Européene de Géants Portés, que es celebra cada 6 anys a la població de Steenvoorde, al nord de França.

Els dies 4, 5 i 6 d’agost, participació dels Capgrossos de l’ACGC, al XXV Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics, celebrat a Budapest (Hongria), portats per l’Associació “La Roca Fumada” dels Gegants, Caps i Grallers de Juneda.

Any 2013

Els dies 20 i 21 d’abril, a la Jornada Cultural celebrada a Brussel·les, amb en Treball i na Cultura.

El dia 28 d’abril de 2013, en motiu del XXV Aniversari dels Gegants de l’ACGC, en Treball i na Cultura originals, tornen a sortir al carrer i seran ells qui a partir d’aquest dia, tornaran a ser els representants de l’ACGC, gràcies a l’aprovació en el Reglament de Règim Intern de l’Assemblea General Ordinària del dia 2 de febrer del mateix any.

El dia 30 de juliol, es signa un conveni de col•laboració entre la Generalitat de Catalunya, la Fundació Damm i l’ACGC a l’antiga Fàbrica Estrella Damm. A la signatura, hi assisteix per part de la Generalitat de Catalunya, el Conseller de Cultura, l’Honorable Senyor Ferran Mascarell, per part de la Fundació Damm, el seu President, el senyor Ramon Agenjo, i per part de l’ACGC, el seu President, en David Roy. També són presents a la signatura, el Director General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, el senyor Lluís Puig, la Responsable jurídica de la Fundació Damm, la senyora Marta Gil, i la Junta Directiva de l’ACGC, amb la majoria dels seus vocals.

Any 2014

El 2 de febrer de 2014, celebració de l’assemblea general ordinària a Calella. El sr. Amador Codina, de Navarcles, és escollit el X president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.

El 6, 7 i 8 de juny de 2014, celebració de la XXIX Ciutat Gegantera de Catalunya a Cervera.

El 8, 9 i 10 d’agost de 2014, participació de l’imatgeria del l’ACGC, custodiada per la colla de Cervera i els monitors de caps, a l’Aplec Internacional de la Sardana a Timisoara (Romania).

El 20 de setembre de 2014, celebració de la I jornada de País Gegant, congrés nacional de gegants i imatgeria festiva, celebrada a Olot. Jornada dedicada als constructors, amb el títol “Figures festives i mans creadores”.

Els 11 i 12 d’octubre de 2014, celebració de la VIII Fira del Món Geganter a Sant Vicenç dels Horts.

El 15 de novembre de 2014, celebració de la II jornada de País Gegant, congrés nacional de gegants i imatgeria festiva, a Solsona. Jornada dedicada a les cases de la festa, amb el títol “Cases de la Festa, l’aparador del patrimoni festiu”.

El 29 i 30 de novembre de 2014, celebració de la III jornada de País Gegant, congrés nacional de gegants i imatgeria festiva, a Berga. Jornada dedicada a la comunicació, amb el títol “Tradició, comunicació i tecnologia”.

Any 2015

El 7 de febrer de 2015, celebració de l’assemblea general ordinària a Cervera. Anunci que l’ACGC passa a ser una Federació, equiparant el seu estatus jurídic amb les funcions que havia anat adquirint amb el temps.

El 24 de març de 2015, participació del sr. Amador Codina, president de l’ACGC, a la sessió del projecte de llei del voluntariat, al Parlament de Catalunya.

El 6 de maig de 2015, presentació del llibre “KAP, 15 anys gegants”, a l’antiga fabrica Estrella Damm de Barcelona. Aquest llibre és una recopilació de la col·laboració del ninotaire Jaume Capdevila “Kap” amb la revista “Gegants”.

Els 9 i 10 de maig de 2015, celebració de la IX Fira del Món Geganter a Puigcerdà.

El 30 de maig de 2015, celebració de la IV jornada de País Gegant, congrés nacional de gegants i imatgeria festiva, a Terrassa. Jornada dedicada als capgrossos, amb el títol “Caps de festa”.

El 13 i 14 de juny de 2015, participació del Treball i la Cultura a l’Expo Milano 2015, a Milà (Itàlia), custodiats per la colla de Cervera.

El 10 de juliol de 2015, presentació del llibre “El llibre de l’ACGC. 30 anys d’història”, a la Nau de Sant Feliu de Llobregat. Aquest llibre commemora els 30 anys de trajectòria de la federació, i ha estat creat per Robert Quirantes, Sergi Bonilla i Albert Abellán, amb les correccions de Núria Abellán.

El 7, 8 i 9 de juliol de 2015, participació de l’imatgeria del l’ACGC, custodiada per la colla de Cervera i els monitors de caps, a l’Aplec Internacional de la Sardana a Torí (Itàlia).

El 18, 19 i 20 de setembre de 2015, celebració de la XXX Ciutat Gegantera de Catalunya a Terrassa.

El 7 d’octubre de 2015, xerrada sobre l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya a la prestigiosa Escola Massana de Barcelona, dins del CPD (Curs de professionalització d’ofici) d’imatgeria festiva.

El 3 de novembre de 2015, signatura del conveni de col·laboració amb la Xarxa Nacional d’Albergs Socials de Catalunya (Xanascat) a la seu de Joventut de Barcelona. El conveni el van signar el director general de Joventut, Toni Reig, i el president de l’ACGC, Amador Codina.

Any 2016

El 21 de gener de 2016, participació al debat sobre l’UNESCO dins la jornada inaugural de “Som Cultura”, celebrada a la fàbrica Fabra i Coats de Barcelona.

El 13 de febrer de 2016, celebració de l’assemblea general ordinària a Terrassa.

El 5 de juny de 2016, a l’antiga fàbrica Estrella Damm de Barcelona, es van realitzar els següents actes:

  • Celebració del I Concurs Nacional de Balls de Gegants. Participació de les colles de l’Arboç del Penedès, d’Arenys de Mar, Bellvís, Cervera, Llinars del Vallès, Iluro de Mataró, Oliana, Palamós, Parets del Vallès i Terrassa. La guanyadora del concurs va ser l’Arboç, seguida de Parets del Vallès, i en tercer lloc Iluro de Mataró.
  • Signatura de la renovació del conveni de col·laboració amb la Fundació Damm; per part del patrocinador, el senyor Ramon Agenjo, en qualitat de patró-director de la Fundació Damm; per part de l’ACGC, el seu president, el senyor Amador Codina, i per part de la Generalitat i sota la seva presidència, el conseller de Cultura, el Senyor Santi Vila.
  • Estrena de la perruca i les joies de la Cultura, dissenyades per Griselda Karsunke.

El 11 i 12 de juny de 2016, una representació de la comissió executiva de l’ACGC visita la Federació Holandesa de Gegants.

El 17 de juny de 2016, presentació del projecte educatiu “Gegants a l’Escola”, a la Nau de Sant Feliu de Llobregat. Aquest projecte és un material didàctic interdisciplinarque que té com a objectiu introduir el món de la cultura gegantera a les escoles de Catalunya. Presentació realitzada per la comissió educativa, coordinada pel Sr. Marcel Pallejà, i la resta de membres, el Sr. Josep Torrella, la Sra. Dora Rodríguez, la Sra. Rosa Simeon i la Sra. Loli Melero.

El 31 de juliol de 2016, participació de l’imatgeria del l’ACGC, custodiada per la colla de Terrassa i els monitors de caps, a l’Aplec Internacional de la Sardana a Perpinyà (França).

El 26, 27 i 28 d’agost de 2016, participació a la “Ducasse 2016” d’Ath (Bèlgica), amb una representació de la comissió executiva de l’ACGC. Col·laboració amb la Maison des Géants d’Ath de cara al Congrés Internacional de Gegants “Món Gegant”.

El 17 i 18 de setembre de 2016, celebració de la X Fira del Món Geganter a Llinars del Vallès.

El 22 d’octubre de 2016, celebració de la V jornada de País Gegant, congrés nacional de gegants i imatgeria festiva, a Badalona. Jornada dedicada als balls, amb el títol “Quan els peus els donen vida. Balls de gegants i de l’àliga”. Presentació addicionalment d’un cens amb més de 450 balls de gegants.

El 27 de novembre de 2016, celebració de la VI jornada de País Gegant, congrés nacional de gegants i imatgeria festiva, al CaixaFòrum de Barcelona. Jornada recull d’altres sessions i sobre l’educació, amb el títol “Gegants, patrimoni i festa”.

.