Capgrossos

La Comissió de Capgrossos de l’ACGC, després de proposar la modificació del Regim Intern per encabir als capgrossos dins la reglamentació de la Entitat, va pensar que calia tenir uns capgrossos que ens representessin juntament amb en Treball i na Cultura, i per això, a la reunió celebrada el 20 d’abril del 2002 a Capellades va incloure en un dels punts de l’ordre del dia la possible creació d’aquesta comparsa.

Aquesta proposta, madurada durant aquell any en les següents reunions de la Comissió, va ser presentada a la J.Directiva primer i l’Assemblea General de l’Agrupació desprès, essent acceptada de seguida i donant lloc a la convocatòria d’un concurs obert a tothom i anunciat a tots els mitjans de comunicació de l’Agrupació. El resultat del concurs va estar de només cinc treballs presentats, poca quantitat potser però de molta qualitat. El jurat va estar format per membres de la J. Directiva i de la Comissió de Capgrossos de l’ACGC amb el vot expert d’en Jordi Grau del taller de construcció d’imatgeria “El Drac Petit” de Terrassa que a la Trobada Nacional d’Argentona l’any 2002 ja va prometre a l’ACGC que si ell feia aquests capgrossos, per cadascun que hagués de fer, ell regalaria un altre. Els dissenys escollits, obra de l’artista ceramista Mercè Coma Taulet, van ser triats, segons el jurat, per que eren els que s’ajustaven mes a les bases del concurs:

“…han de representar al jovent com a futur del mon geganter. Seran cares de dos nois i dues noies (nens o adolescents) amb una imatge general que desprengui una gran simpatia que faciliti el seu apropament a la gent (sobre tot als nens)”.

I afegia com idea complementaria (que no obligatòria):

“…per afavorir la riquesa i varietat del vestuari i complements, es suggereix que cada cap vagi d’acord amb una de les quatre estacions de l’any”

Els dissenys eren dos cares de nens i dos de nenes, moderns, simpàtics, i que conviden a que els nens se’ls atansin sense por. Els nens son normalment els portadors de capgrossos a les colles, son el futur del mon geganter i el fet que representin les quatre estacions va estar valorada com a sinònim de la creixent activitat que es volia per aquestes figures, un “cal que els capgrossos surtin en tota temporada”.

Aquells dibuixos fets per ordinador, desprès d’alguns viatges de la Comissió i la dissenyadora al Taller El Drac Petit de Terrassa per tal d’ajudar al constructor i al sastre a convertir aquelles idees “planes” en uns capgrossos amb formes i matisos, finalment es van convertir en la Primavera i l’Estiu, la primera parella de capgrossos de l’ACGC, que acompanyarien a en Treball i na Cultura.

Fou finalment el 8 de maig de 2004, dins dels actes de la III Trobada Nacional de Capgrossos de Catalunya que es va fer a Esplugues de Llobregat, que en mig d’una espectacular posada en escena per part de la colla dels Geganters d’Esplugues, van néixer aquests dos capgrossos.

Durant l’any 2005 i tal com ja s’havia acordat, s’ha construit la segona parella de capgrossos que hauran de “néixer” a primers de juny del 2006 coincidint amb la celebració de la IV Trobada Nacional que tindrà lloc a Manresa. Allà estrenarem la Tardor i l’Hivern i completarem així la comparsa de Capgrossos de l’Agrupació. Aquests quatre caps es complementen amb un doble joc de pantalons, unes subjeccions de cuiro que permetin ballar sense problemes, uns peus per poder-los plantar i exposar, i naturalment les corresponents bosses de transport.

Un altre cosa que estrenarem aquesta propera Trobada Nacional es el que serà el Ball oficial d’aquests Capgrossos. L’Agrupació va acceptar l’oferiment que se’ns va fer des de la Colla de Geganters de Manresa per tal que uns compositors joves (els germans Barrios) fessin la musica d’aquest nou Ball. Se’ls va demanar que la preparessin i ja fa uns quants mesos ens la van presentar a la Comissió i a membres de l’Executiva, que van donar de seguida llum verd per que fessin una versió oficial per cobla (després es farà una versió per gralles).

A continuació vàrem encarregar una coreografia pel ball al coreògraf que treballa habitualment amb els Geganters de Manresa (en Xavier Chaparro), i fa poc vàrem poder veure la base del que serà el nou Ball.

Cal dir que aquest Ball només es podrà ballar amb els 4 caps de l’ACGC i solament per la colla Trobada Nacional vigent o aquells en qui delegui la Junta directiva de l’ACGC.

La Comissió disposa del correu propi: capgrossos@gegants.cat